Koncepti
0

Volkswagen Eco Racer

Sarajevo-x.com
Volkswagen kao vođen željama naših građana, predstavio je koncept Eco Racer, koji će dođe li nekad u serijsku proizvodnju imati velike šanse da nasljedi legendarnog Golfa 2d

Pitate se zašto, pa zbog toga jer ovaj model pokreće 1.5-litarski TDI agregat snažan 136 KS. No nije u tome «caka», ona leži u potrošnji, koja iznosi u prosjeku samo 3.4 litre na 100 prijeđenih kilometara. Ako ste se već uživjeli u ulogu posmatrača i zamišljate oblak crnog dima pri startu ove «zvjerke», ostat ćete razočarani, jer Eco Racer ispunjava Euro 5 norme o ispušnim plinovima. A uz to je i veoma brz, do sto km/h ubrzava za samo 6.3 sekunde, a uz malo zaleta, razvit će i maksimalnih 230 km/h. Tajna osim u snazi motora, leži i u maloj težini automobila od samo 850 kg, velikom obrtnom momentu od 250 Nm i solidnom otporu zraka. Za prenos snage do točkova brine se DSG mjenjač sa duplim kvačilom, dok je motor smješten centralno, odmah iza sjedišta.

Karoserija dužine 3.77 metara, širine 1.74 metara a visine od samo 1.21 metar izrađena je od karbonskih vlakana, a stoji na 17' točkovima sa dimenzijama guma od 175/55 naprijed i 225/45 nazad.

Tako će se zahvaljujuči «izdašnom» unutrašnjem prostoru, pored dva putnika, u automobilu moći prevesti i kutija cigareta. Kako se ovdje radi o sportskom automobilu, za uspješno zaustavljanje sa velikih brzina brinu se vrhunske kočnice, promjera diskova 288 milimetara sprijeda i 286 milimetara straga. Štedljivi Volkswagen prikazan je na sajmu automobila u Tokiu, a o serijskoj proizvodnji za sada nema riječi. Ako vam se baš svidio, pišite zahtjev za proizvodnju Volkswagenu.