Na sajmu u Minhenu
5

Smartov SUV u formi koncepta će biti predstavljen u septembru

D. B.
Smartov SUV o kojem se priča već duže vrijeme još uvijek nije ugledao svjetlo dana, ali sada je poznato da će u formi koncepta biti predstavljen u septembru.

Smartov SUV će na tržištu biti rival Mini Countrymanu, a najavit će ga koncept koji ćemo vidjeti tokom Sajma automobila u Minhenu u septembru.

Novi četverovratni model će biti proizvod saradnje kompanija Mercedes-Benzu i Geely koje su se prošle godine udružile u namjeri da spase Smart. Dvije kompanije imaju svoj globalni izvršni tim koji će razvijati i proizvoditi sljedeću generaciju Smartovih automobila.

Novi SUV sa logotipom Smarta će imati interno kodno ime HX11, koristit će Geelyjevu novu SEA platformu te će imati električni motor postavljen nazad. Taj motor će isporučivati do 268 KS, a napajat će ga litij-jonska baterija kapaciteta 70 kWh. Očekuje se da će omogućiti domet veći od 500 km.

Mercedes će biti zadužen za dizajn svih novih Smartovih modela, dok će Geely obavljati razvoj i proizvodnju. Automobili će se proizvoditi u Kini.

Više detalja o nadolazećem Smartovom SUV-u očekuje se u narednim sedmicama i mjesecima.

Zasad je poznato da produkcijska verzija stiže 2022. godine na kinesko i evropsko tržište.