Koncepti
37

Peugeot osmislio koncept Food truck

Klix.ba
Peugeot je pretpremijerno početkom aprila otkrio svoje viđenje koncepta "Food truck" na tržnici Carreau du Temple u Parizu. Vozilo je rezultat inovativnog spoja novih doživljaja u službi pokretnog i kvalitetnog restorana i bit će predstavljeno na Nedelji dizajna u Milanu 14. aprila.

Vozilo je kompaktno i savršeno odgovara urbanoj sredini. Njegovi kratki prednji i stražnji prevjesi osiguravaju bolju pokretljivost, dok dugi međuosovinski razmak nudi značajan volumen opterećenja. Vozilo se bazira na modelu Peugeot Boxer, a u osnovi se radi o mobilnom bistrou nazvanom Lion.

Pored pića, poslužuje se i hrana, dok se za zabavu prisutnih brine moćni audio sistem, ali i 46-inčni ekran putem kojeg prisutni u svakom trenutku mogu gledati spremanje hrane. Koncipiran je za snabdijevanje 30 ljudi istovremeno (zajedno sa prikolicom i otvorenim panelima dužina “bistroa” iznosi 13 metara). Dostupna su i jela sa roštilja.

Kuhari će uživati u prostoru za spremanje hrane koji nudi dvije plate za roštiljanje, četiri plamenika i fritezu. Ventilacijski sistem osigurava optimalan kvalitet zraka gdje frižider kapaciteta 400 l osigurava da hrana ostane svježa, dok frižider kapaciteta 350 l čuva pića svježim i hladnim. U sklopu vozila nalazi se i aparat za pravljenje kafe.

Kuhari će koristiti i novi set mlinova za so i biber, koji je dizajniran u Peugeot Design Laboratoriju. Peugeot mlinovi se prodaju širom svijeta, i proda ih se 2,5 miliona svake godine. Mlinovi drže svoja cijenjena mjesta kod svjetskih kuhara zahvaljujući preciznosti svojih zupčanika te izvanrednom kvalitetu i trajanju.

U 2015. godini Peugeot je jedini brend na svijetu koji se još uvijek aktivno bavi proizvodnjom predmeta namijenjenih "umjetnosti hranjenja", kao i dizajnom i proizvodnjom prevoznih sredstava poput automobila, bicikla te skutera koji se proizvode u milionima prodajnih jedinica.

Tradicija plodnih kreacija, domišljatosti i dizajna duga dvije stotine godina ponovno se sreće danas kada se rađa inovativni koncept "Food truck“, jedinstvena vizija marke Peugeot pokretnog restorana za pružanje zadovoljstva i užitka za čula.