Koncepti
0

Kia u Seoulu predstavila koncept CUB

Klix.ba
Kompanija KIA je na Sajmu autombila u Seulu predstavila koncept CUB.

Iako izgleda poput hatchbacka, iz Kije kažu da je riječ o kompaktnom kupeu sa 4 vrata. Koncept je dizajniran u kompanijinom studiju u Seulu pod vodstvom Petera Schreyera, predsjednika i šefa dizajnerskog odjela Kije.

Koncept je dug nešto manje od četiri metra. B stub je uklonjen kako bi se omogućio lakši ulazak u vozilo, što znači da CUB ima suicide vrata. Koncept je inspirisan dizajnom koncepta Kee iz 2007. godine. Dobio je LED svjetla i 19-inčne točkove od legura, a na stražnjem dijelu su također LED svjetla.

U unutrašnjosti su postavljena četiri zasebna sjedišta presvučena kožom. Tu su kožni upravljač i naslonjači za ruke. Upravljač može pratiti bioritam vozača.

Koncept CUB je opremljen sa DIS-om (Driving Information System) povezanim sa kamerom koja prepoznaje pokrete i omogućava lakše kontroliranje različitih sistema tokom vožnje. Vozač može odrediti koji će meni biti na centralnom ekranu odlično definisanim pokretima.

Automobil pokreće 1,6-litarski GDI motor koji koriste modeli cee'd GT i pro cee'd GT, koji isporučuje 204 KS i 265 Nm obrtnog momenta.

Za sada nema informacija o planovima za serijsku proizvodnju.