Širenje evropske mreže
34

Kineski brend Lynk & Co stiže ove godine u BiH

A. M.
Do kraja 2024. godine kineski brend Lynk & Co će biti prisutan u 19 evropskih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o podbrendu kineskog diva Geely, koji će na bh. tržištu djelovati preko regionalnog uvoznika Geely Adria.

Za one koji ne znaju, proizvođač automobila Lynk & Co u vlasništvu je kompanije Geely Automobile Holdings i Volvo Cars. Ovaj mladi brend, koji je nastao prije osam godina, trenutno je prisutan na devet evropskih tržišta, odnosno od važnijih tržišta to su: Švedska, Holandija, Belgija, Njemačka, Španija, Francuska i Italija. Međutim, u 2024. godini slijedi ekspanzija na manja evropska tržišta, a na toj mapi širenja je i naša zemlja.

Nastavljajući sa širenjem na Starom kontinentu, ova kineska marka će u Bosni i Hercegovini uvoziti, prodavati i servisirati automobile preko regionalnog uvoznika Geely Adria, koji djeluje kao nezavisna članica grupe kompanija pod nazivom SEEAG. Analogno tome, brend Lynk & Co će biti prisutan na ukupno 19 evropskih tržišta do kraja tekuće godine. Za početak, Kinezi će otvoriti predstavništvo u Grčkoj i Rumuniji, a zatim slijede Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Albanija i Moldavija.

S ne baš maštovitim nazivom, model Lynk & Co 01 opremljen je plug-in hibridnim pogonskim sistemom i ima autonomiju od 75 kilometara u čisto električnom režimu. Ubrzanje do 100 km/h postiže za 8 sekundi, a na Euro NCAP testu sigurnosti dobio je maksimalnu ocjenu od 5 zvjezdica. Ovaj SUV u Njemačkoj starta s cijenom od 46.000 eura.