Najbolji SUV u SAD
0

KIA Borrego najbolja

Sarajevo-x.com
KIA-in sportski terenac Borrego je po izboru čitalaca proglašena najboljim SUV-om u cjenovnoj kategoriji od 25.000 do 35.000 američkih dolara.

KIA Motors America sa ponosom je objavila da je KIA Borrego koja je na nekim tržištima poznata i pod imenom Mohave, po mišljenju čitalaca američkog automobilskog internet portala Edmunds.com proglašen je najboljim sportskim terencem cjenovnog ranga između 25.000 i 35.000 američkih dolara.

Borrego, prvi KIA-in SUV sa sedam sjedišta, nagradu je dobio na osnovu ocjene njegovih vlasnika zbog svoje velike ukupne vrijednosti, koja između ostalog uključuje impresivnu snagu i vučne sposobnosti, prostranost putničke kabine, vidljivost, prihvatljivu potrošnju goriva i prilično dugačak spisak standardne opreme.

Urednici ovog poznatog američkog automobilskog internet portala pobjednike u svih 19 kategorija odredili su na osnovu glasanja vlasnika vozila, koji ocjenjuju svoje novo ili polovno vozilo u osam kategorija, ka što su performanse motora, udobnost, potrošnja goriva, vozne osobine, dizajn putničke kabine, vanjski dizajn vozila, kvalitet završne obrade i pouzdanost. Najviše rangirana vozila su ona, koja su dobila najviše glasova posjetilaca stranice od 20. aprila do završetka glasanja.

Borrego na sjevernoameričkom kontinentu nudi dva snažna benzinska motora i to 3,8-litarski šestocilindraš i 4,6-litarski osmocilindraš, oba sa aluminijskom glavom motora. Riječ je o KIA-inim najsnažnijim motorima. Šestocilindraš proizvodi 276 konjskih snaga pri 6.000 obr/min i obrtni moment od 362 Nm pri 4.400 obr/min, dok V8 proizvodi 337 KS pri 6.000 obr/min i obrtni moment od 438 Nm pri 3.500 obr/min.

Borrego kao pogonsko gorivo može koristiti obični bezolovni benzin u odnosu na konkurente čiji motori zahtijevaju "premium" bezolovni benzin i obećava najmanju potrošnju goriva u ovom segmentu.