Aukcija u toku
35

Jedan imućni sretnik će postati vlasnik novog F1 bolida Alfe Romeo

D. B.
Alfa Romeo F1 tim je prošle sedmice predstavio bolid za novu sezonu Formule 1, a sada je saopćeno da će jedan imućni i sretni kupac postati vlasnik jednog od njih.

Riječ je o modelu u stvarnoj veličini koji je korišten tokom zvaničnog predstavljanja novog bolida i koji su potpisali Alfini vozači Valtteri Bottas i Zhou Guanyu.

Obično se ovi izložbeni bolidi ne prodaju početkom godine, prošla je bila prva u kojoj je bolid prodan u istoj sezoni u kojoj se takmičio, a također je pripadao Alfi. Ipak, ove godine je pomjerena granica pa će bolid biti prodan prije nego zvanično izađe na stazu u novoj sezoni. To znači će novi C43 postati unikat nakon što se proda na aukciji.

Treba reći da je potpuno dimenzionalno precizan u odnosu na C43 koji će se voziti na utrkama, svi dijelovi su bazirani na Alfinim zvaničnim 3D motelima i napravljeni od karbonskih vlakana, a nastali su u istim proizvodnjim procesima kao i "pravi" koje će tim koristiti tokom sezone.

U trenutku pisanja teksta najviša ponuda je iznosila 100.000 funti, a oni koji se pitaju zašto je cijena "niska" s obzirom na činjenicu da se F1 bolidi prodaju po 15 do 20 miliona dolara, odgovor je jednostavan. Bolid nema motor niti bilo šta drugo što mu omogućava kretanje, tako da služi samo za izložbe.

Također, navedeno je da nije moguće ubaciti motor, jer šasija to ne dozvoljava. Ipak, bolid posjeduje funkcionalnu elektroniku za upravljač i stražnje svjetlo.

Kupac bolida će dobiti i potpisane kombinezone koje su na predstavljanju bolida nosili Bottas i Guanyu.