Konsenzus
7

Jaguar: XJ ostaje na vrhu naše ponude

Klix.ba
Demantujući glasine prema kojima će njihovi najskuplji budući modeli biti SUV-ovi u Jaguaru tvrde da će luksuzni model XJ i dalje biti na vrhu ponude.

Prvi čovjek dizajnerskog odjela Jaguara Ian Callum u posljednjim izjavama medijima otkrio je da su u britanskoj automobilskoj kompaniji jedinstveni u odluci prema kojoj će i s narednom generacijom postojećih modela XJ ostati na vrhu ponude.

"Iako procenat zastupljenosti SUV-ova i crossovera na većini tržišta i dalje raste takvi modeli ne mogu biti na vrhu naše ponude, jer se SUV-ovi kao glavni modeli apsolutno ne uklapaju s višegodišnjom filozofijom Jaguara. Jedino pravo ime za takve stvari je Land Rover“, kaže Callum.

Na vrhu ponude najvećeg i najluksuznijeg modela Serije XJ i dalje je XJR575 čiji 5-litarski V8 motor potpomognut mehaničkim kompresorom razvija 575 KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon 4,2 sekunde i 300 km/h.

U Jaguaru se, istovremeno, ne odriču profitabilnih SUV-ova, a nakon modela F-Pace i E-Pace u pripremi je i model J-Pace koji će biti veći i luksuzniji od modela F-Pace.