Od 2020. godine
2

Ford obilježio 150.000 proizvedenih primjeraka modela Mustang Mach-E

E. L.
Proizvodnja električnog Mustanga Mach-E počela je u 2020. godini, a potražnja je premašila sva očekivanja.

U Fordu su obilježili 150.000 proizvedenih primjeraka električnog modela Mustang Mach-E čija je proizvodnja počela u 2020. godini, a u "plavom ovalu“ su svečanost iskoristili da spomenu kako je potražnja za malo drugačijim "konjem u galopu“ iznad svih očekivanja.

Električni Mustang se od prošle godine proizvodi i u Fordovim proizvodnim pogonima u Kini, a od naredne godine bit će dostupan kupcima u 37 zemalja širom svijeta, što je dodatnih 15 zemalja u odnosu na broj zemalja u kojima je Mach-E bio dostupan nakon premijernog predstavljanja prije dvije godine.

U Fordu su se osvrnuli i na znatno povećanje potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama, jer je Mustang Mach-E u oktobru ove godine prodan u 6.261 primjeraka, što je za 120 posto više u odnosu na oktobar 2021. godine.

S proširenjem ponude u više zemalja, Ford planira da u narednoj godini proizvede 600.000 primjeraka automobila na koji su čak i u čelništvu američke automobilske kompanije u početku gledali s određenom dozom pesimizma. Po svemu sudeći, nisu bili u pravu.

Podsjećanja radi, električni Mustang Mach-E nudi se u kombinaciji s jednim ili dva elektromotora i pogonom preko zadnje ili preko obje osovine. Na vrhu ponude je AWD verzija GT sa dva elektromotora koji proizvode 487 KS i 830 Nm obrtnog momenta, a kapacitet baterija (98,7 kWh) dovoljan je za prelazak do 500 kilometara (WLTP).