auto
0

Ferrari F430 Spider - ekskluziva bez krova

NINA
U pravo vrijeme, par mjeseci pred početak "kabrio sezone", Ferrari predstavlja F430 u Spider verziji, za kojim će patiti mnogi bogataši.

Kada se radi o novim modelima Ferrarija, nije dovoljno imati samo pare da bi ih dobili. Ponekad se biraju kupci, a i ako Vam odobre kupovinu, to ne znači da ćete svoj automobil dobiti odmah. Na predhodni model Modena, u istoj izvedbi bez krova se čekalo preko godinu dana na isporuku, od datuma kad je uplaćena. Po prvim informacijama koje su poslane o novom modelu, istorija će se vjerovatno ponoviti.

Obična coupe verzija, koja se zove jednostavno Ferrari F430, predstavljena je prošle godine u Parizu. Kako je pokazan veliki interes za "otvorenog" F430, nije dugo trebalo čekati odgovor Ferrarija, tako će već u Ženevi centralni dio štanda krasiti Spider izvedba. Za vizuelni doživljaj Spidera zadužen je nepogriješivi Pininfarina, koji je za F430 napravio odličnu "kapicu", koja se skida/navlači jednostavnim pritiskom dugmeta u kokpitu.

Na dugme se budi i centralno smješten V8 motor, koji iz zapremine od 4308 ccm izvlači 490 KS uz 465 Nm obrtnog momenta. Kada se svi konji zaposle, u stanju su Spidera pogurati do 310 km/h, a do stotke ispucati za samo 4.1 sekundu. Te su performanse samo malo slabije u odnosu na F430 (315 km/h i 4.0 do 100 km/h), ali uzme li se u obzir težina Spider modela veća za 70-80 kg (ojačanja karoserije i konstrukcija krova), rezultat je i više nego dobar.

Ostale specifikacije kao i unutrašnjost su identični coupeu, dok se za cijenu Ferrarija više i ne pita.

B. K.