Povratak slavnog imena
59

Električna Lancia Delta Integrale će se takmičiti u šampionatu World RX

D. B.
Francuski koncern GCK Motorsport razvija potpuno električnu Lanciju Deltu Integrale, koja će se takmičiti u World Rallycross Championshipu 2022. godine.

GCK Motorsport oživljava legendarnu Deltu Integrale u vrijeme kada je stigla potvrda da se francuska ekipa GCK vraća u šampionat nakon propuštene sezone ove godine. Vrijeme je očigledno iskorišteno za razvoj nove Delte Evo-e.

Inače GCK je prisutan u šampionatu od 2017. godine.

Delta Integrale je postala jedan od najpoznatijih i najuspješnijih automobila u World Rally Championshipu te je osvojila osam titula između 1988. i 1992. godine, pet titula proizvođača i tri vozačke titule koje su pripale Juhi Kankkunenu i Mikiju Biasionu.

WRX će se odvijati pod novim pravilima naredne godine, a svi automobili će morati koristiti austrijski Kreisel električni pogon na sva četiri točka, koji će dijeliti s ostalim rivalima. Ovaj pogon će isporučivati 670 KS, a automobil će od 0 do 100 km/h ubrzavati za 1,8 sekundi. U šampionatu će se takmičiti 14 automobila.

"Korištenjem kombinacije solarne energije i energije preuzete s 'zelene mreže' prije utrka, GCK Energy će puniti baterije svih automobila između utrak iz svojih specijalnih kontejnera. Nova generacija takmičenja će biti jedna od ekološki najosvještenijih disciplina u motosportu", saopćio je GCK.