Parkiran tri decenije
27

DeLorean "ugledao" svjetlo dana nakon 32 godine

D. B.
Američke štale i garaže nerijetko kriju neke legendarne modele stare nekoliko desetina godina, a jedan od posljednjih primjeraka je DeLorean koji je svjetlo dana "ugledao" nakon 32 godine.

Kompanija DMC (DeLorean Motor Company) je između 1981. i 1983. godine proizvodila sportski model za američko tržište nazvan DeLorean, a bio je prepoznatljiv po gull-wing vratima i panelima napravljenim od brušenog nehrđajućeg čelika te fiberglasa. Ipak, u stavarnosti se se DeLorean nije mogao pohvaliti performansama i snagom, ali je ipak zahvaljujući franšizi "Back to the Future" postao ikona.

DMC je proizveo oko 9.000 primjeraka modela DeLorean, a proizvodnja je prekinuta u decembru 1982. godine. Prema podacima iz 2007. godine, postojalo je 6.500 primjeraka, a koliko ih je "preživjelo" do danas, nije poznato.

Primjerak o kojem je riječ je u štali proveo čak 32 godine, a otac i sin su ga odlučili "probuditi" iz duge hibernacije. Ispod debelog sloja prašine je DeLorean u originalnom stanju, prešao je oko 64.000 km, a parkiran je 1986. godine.