Uskoro predstavljanje
12

Dacia objavila prve teasere novog Sandera, Sandera Stepway i Logana

D. B.
Renaultov rumunski brend Dacia započeo je svoju teaser kampanju za treću generaciju modela Sandero kojem će se pridružiti i Stepway te Logan. Tri modela su prisutna već duže vrijeme te sada dobijaju osvježenje.

Sandero, Sandero Stepway i i Logan će koristiti platformu koju koristi i Renaultov Clio, ali ovog puta će to biti CMF-B platforma na kojoj je baziran Renaultov subkompaktni hatchback. Naravno, sve ostalo će biti jeftinije kako bi se prodajna cijena vozila održala što moguće nižom.

Iz Dacije su objavljeni teaseri koji prikazuju modele u sjeni, a njihovo zvanično predstavljanje se očekuje uskoro.

Dacia Sandero Stepway
Dacia Sandero Stepway

Špijunske fotografije nagovještavaju da će dizajn predstavljati korak naprijed, ali ipak treba sačekati zvanično predstavljanje. Prototipi su imali LED svjetla, a očekuje se da će dio infotainment sistema biti ekran u stilu tableta koji će se isticati iz armaturne ploče.

Sandero i Logan će vjerovatno posuditi ponešto od Renaultovog modela CLio, ali kvalitet materijala neće biti na istom nivou.

Dacia Logan
Dacia Logan

Također, očekuje se da će od Clija biti preuzeta i ponuda motora, no ne treba s epreviše nadati 1,3-litarksom turbobenzincu koji dolazi isključivo sa automatskim mjenjačem. Relativno snažni četverocilindrični motor sa 130 KS vjerovatno neće biti dostupan za Sandero, ali postoje glasine o hibridnoj verziji sa 140 KS.

S druge strane, očekuju se 1,0-litarski trocilindrični atmosferski i turbobenzinac snage od 65 do 100 KS, a u ponudi bi se trebao naći i 1,5-litarski dCi dizel sa 85 ili 115 KS. Snažniji dizel bi mogao biti izostavljen baš kao i 1,3 TCe benzinac kako bi se izbjegla nepotrebna konkurencija Renaultovom Cliju.