Takmičenje u driftu
19

Conor Shanahan pobjednik dramatične utrke DMEC-a u Finskoj, nadmašio i brata Jacka

D. B.
U još jednoj dramatičnoj završnici, irski vozač Conor Shanahan osvojio je prvo mjesto u trećoj rundi sezone Drift Masters European Championshipa (DMEC) za 2023. godinu, koja se održala u najvećem finskom tematskom Power Parku.

Drift Masters serija postoji od 2014. godine, a DMEC ukrao srca fanova i najboljih vozača na Starom kontinentu zahvaljujući događajima koji se održavaju na neobičnim lokacijama i na visokom takmičarskom nivou, a direktne prijenose svih utrka moguće je pratiti na Red Bull TV. DMEC je najprestižnija drifting liga u Evropi i bez sumnje jedno od najboljih svjetskih takmičenja u driftu.

Drift je unikatan sport koji je pomalo teško definisati, no može se reći da zapravo predstavlja preciznu vožnju automobila uz kontrolisano proklizavanje. Ukratko, drifteri su napravili sport od onoga čega se većina prosječnih vozača plaši. Suština je u preupravljanju (oversteer), kako bi automobil bočno prolazio kroz zavoje velikom brzinom dok vozač ipak ima potpunu kontrolu nad njim.

Shanahanova impresivna izvedba na posljednjoj stanici prvenstva držala je navijače u Finskoj na nogama cijeli dan u subotu, dok je nadvladao sve, uključujući i vlastitog brata Jacka u finalu, do osvajanja ukupne pobjede na događaju.

I Conor i Jack borili su se kroz nevjerojatno polje talentiranih vozača uključujući aktuelnog FIA svjetskog prvaka u reliju Kallea Rovanperu, Juhu Rintanena, Benediktasa Cirbu i Laurija Heinonena, da bi završili na prvom, odnosno trećem mjestu u prvenstvu.

Diogo Correia zauzeo je drugo mjesto na podiju u svom najboljem plasmanu na DMEC-u,na veliko zadovoljstvo svih svojih portugalskih obožavatelja, nakon što je svladao Nijemca Maxa Heidricha, aktuelnog prvaka Piotra Wieceka, Mađara Kevina Piskoltyja i mladog Poljaka Eryka Goczala .

Slično kao i u 2. rundi u Švedskoj, ovaj je događaj imao puno uzbuđenja i zanimljivosti tokom cijelog vikenda s japanskim vozačem i trećeplasiranim u Švedskoj, Naokijem Nakamurom, koji se nije uspio kvalificirati u petak, te su njegove nade u prvenstvu propale, dok je finski vozač Rovanpera također izbačen iz daljeg takmičenja od konačnog pobjednika Conora.

Nakon jednog od najzabavnijih Drift Mastersa u historiji, druga polovina sezone počinje u omiljenoj Rigi u Latviji od 29. do 30. jula s četvrtom rundom od šest ovogodišnjih.

Poredak vozača Europskog prvenstva u Drift Mastersu 2023:

  1. Conor Shanahan (Irska) 210 bodova
  2. Lauri Heinonen (Finska) 198 bodova
  3. Jack Shanahan (Irska) 194 bodova
  4. Juha Rintanen (Finska) 184 bodova
  5. Duane McKeever (Irska) 181 bodova...