Skriveni od javnosti
5

BMW pokazao "tajne" primjerke CSL-a

D. B.
Otkako je BMW-ov M odjel počeo s radom 1972. godine, samo su tri modela zvanično nosila CSL oznaku, originalni 3.0 CSL, M3 CSL generacije E46 i najnoviji M4 CSL, međutim, postoje još četiri "tajna" CSL prototipa koja nikad nisu vidjela svjetlo dana.

U "tajnoj" grupi je "ludi eksperiment", E46 s V8 motorom iz modela E39 M5, što znači da ga pokreće 5,0-litarski osmocilindrični motor koji razvija 400 KS.

BMW je napravio i jedan M5 CSL, a riječ je o E60 limuzini koja izgleda kao reklama za M odjel ili kao sponzorski automobil. Ovo čudovište ispod haube ima V10 motor čija je zapremina povećana sa 5,0 na 5,7 litara, a rezultat je zvuk poput onog koji su stvarali stari bolidi Formule 1. Motor razvija 621 KS te je uparen s mjenjačem s duplim kvačilom, a ukupna težina automobila je smanjena za 150 kg.

Njegov produkcijski brat E63 M6 nije samo coupe verzija limuzine. Istina je da posjeduje unaprijeđeni motor kao i M5 CSL prototip, isti mjenjač s duplim kvačilom i 100 kg manje, ali je razlika u aktivnoj aerodinamici, pokretnom prednjem spliteru i aktivnom stražnjem krilu za bolji protok zraka. Dobio je i aerodinamične bočne retrovizore te je veoma stabilan pri velikim brzinama.

BMW je pokazao i F87 M2 CSL prototip koji sadržava elemente modela M4 GTS i posjeduje poboljšani motor koji razvija 444 KS. Također, ima fiksna sportska sjedišta, karbonski stražnji spojler i karbon-keramičke kočnice.