Proizveden 1980. godine
18

BMW M1 prodan za 552.000 dolara

D. B.
Primjerak BMW-ovog modela M1 prodan je na aukciji za 552.000 dolara.

Riječ je o rijetkom i zaista posebnom sportskom automobilu, koji je posotao prvi zasebni MBW M model, "duhovni praotac" plug-in hibridnog SUV-a koji nosi oznaku XM. Model je proizveden 1980. godine te je jedan od otprilike 400 primjeraka legalnih za cestu, dok je dodatnih 50 primjeraka pripremljeno isključivo za stazu i utrke.

M1 je dizajnirao legendarni italijanski automobilski dizajner Giorgetto Giugiaro, a BMW-ov motosport odjel ga je razvio kao homologacijski model za FIA Group 5 utrkivanje sportskih automobila. Primjerak na fotografijama je prešao 20.000 kilometara, a u SAD je uvezen iz Evrope 1987. godine. Prethodni vlasnik ga je kupio 2016. godine.

Što se tiče eksterijera, M1 ima kozmetičke modifikacije uključujući BMW Motorsport linije u tri boje, koje se i dalje koriste čak i za najnovije trkaće automobile njemačkog brenda. Posjeduje Bilstein plinske amortizere podesive po visini, kao i spiralne opruge. Na automobilu su 16-inčne Campagnolo felge s Dunlop SP Sport Maxx gumama dimenzija 205/55 naprijed i 225/50 nazad, a opremljen je i ventiliranim diskovima sa servo asistencijom. Vlasnik je reparirao kočiona kliješta, obavio je popravke branika te sanirao oštećenja karoserije 2017. godine.

Dvosjed posjeduje sjedišta presvučena plavom kožom, Europa kasetofon, zvučnike u vratima, elektronske podizače stakala, kao i klima uređaj. Acker Leather Works je osvježio centralnu konzolu i panele vrata također 2017. godine.

M1 pokreće 3,5-litarski M88 redni šestak, koji razvija 277 KS i 330 Nm obrtnog momenta, opremljen je Kugelfischer-Bosch sistemom ubrizgavanja goriva sa šest pojedinačnih prigušnih klapni, a tu je i sistem podmazivanja sa suhim karterom. Motor je uparen s petostepenim manuelnim mjenjačem putem kojeg se snaga prenosi isključivo na stražnje točkove. U januaru pomenute godine su zamijenjena crijeva rashladnog sistema, crijeva za gorivo, toplotni štitovi i drugo.

Novi vlasnik je za ovaj automobil izdvojio 552.000 dolara.