Dio bogate kolekcije
8

BMW M1 koji je pripadao Paulu Walkeru prodan za 500.000 dolara

D. B.
BMW M1, predak aktuelnog BMW-a i8, rijedak je i unikatan automobil, a jedan primjerak je prodan za "ozbiljan" iznos.

Radi se o BMW-u M1 koji je pripadao preminulom glumcu Paulu Walkeru. Automobil je bio dio bogate kolekcije koju je posjedovao Walker prije pogibije u saobraćajnoj nesreći u novembru 2013. godine.

Ranije se prognoziralo da će novi vlasnik izdvojiti do 350.000 dolara, ali je na kraju ta cifra iznosila 500.000 dolara.

Ovaj BMW M1 nije poseban samo zbog poznatog nekadašnjeg vlasnika, nego i zbog činjenice da je jedan od deset primjeraka koje je modificirao AHG. Njegov Studie paket uključuje body kit s proširenim blatobranima, trodjelne BBS felge, BMW Motorsport izgled karoserije, drugačiji izduvni sistem i unutrašnjost u potpunosti presvučenu kožom.

BMW-ov 3,5-litarski redni šestak standardno razvija 277 KS, ali je njegova snaga u ovom slučaju povećana za 75 KS. Ta snaga se prenosi na stražnje točkove putem petostepenog manuelnog mjenjača. U standardnoj konfiguraciji M1 dostiže maksimalnih 260 km/h, ali je i brzina u ovom slučaju definitivno veća.

BMW M1 je stariji do 40 godina, a prešao je oko 67.600 km.

Automobil je bio dio Walkerove kolekcije AE Performance iz koje su automobili nakon njegove smrti prodavani po značajnim sumava.

Identitet novog vlasnika nije otkriven.