Veoma rijedak model
35

BMW M1 AHG Studie iz kolekcije Paula Walkera ide na aukciju

D. B.
Izuzetni primjerak modela BMW M1 AHG Studie, koji je nekada pripadao glumcu Paulu Walkeru, bit će prodan na aukciji ovog mjeseca.

Baziran na legendarnom BMW-u M1, AHG Studie je djelo Petera Gartemanna, istaknutog prodavača BMW-ovih vozila u Njemačkoj. Nakon što je okončana Procar serija 1982. godine, Gartemann je odlučio izraditi studiju inspirisanu trkaćim automobilima. Opcioni paket je donio modelu M1 niz promjena. Pored spoljašnjeg izgleda inspirisanog Procar serijom, AHG modeli su dobili novi izduvni sistem, kvačilo i prilagodljivi ovjes za trkaće automobile te BBS felge. Također, snaga veličanstvenog M88/1 3,5-litarskog rednog šestaka je povećana an 350 KS.

Podsjećanja radi, standardni M1 je isporučivao 277 KS i 329 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na stražnje točkove preko ZF petostepenog manuelnog mjenjača.

Uprkos trkaćem duhu, AHG je imao kožom presvučena sjedišta i poboljšano ozvučenje.

Svaki kupac je mogao odabrati unikatno "ruho" za automobil, a u ovom slučaju je prvi vlasnik odabrao BMW M boje. Paket ima certifikat njemačkog TUV-a te je bio veoma skup, što i nije iznenađenje jer je proizvedeno samo 10 primjeraka.

Automobil na fotografijama je proizveden 1979. godine te je dostavljen distributeru u Njemačkoj. Potom je uvezen u SAD gdje je bio dio kolekcije Eda Weavera do 1995. godine, a 2011. ga je kupio istaknuti kolekcionar Don Davis. Nakon toga je postao dio AE Collection kolekcije Paula Walkera i Rogera Rodasa koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći 2013. godine.

Ovaj automobil je posljednji put promijenio vlasnika u februaru 2021. godine, kada je prodan za 500.000 dolara. U periodu od 40 godina prešao je nešto manje od 7.000 kilometara.

Aukcijska kuća RM Sotheby's procjenjuje da će novi vlasnik izdvojiti između 450.000 i 550.000 dolara na aukciji zakazanoj za 10. decembar.

Vezani članci