auto
238

Audi obilježio 20 godina modela A3

Piše: E. T.
Kao jedan od luksuznijih predstavnika u donjoj-srednjoj klasi, Audijev model A3 u protekle dvije dekade pronašao je put do više od četiri miliona kupaca.

U Audiju proslavljaju dvadeseti rođendan svog popularnog kompaktnog modela A3 koji je u verziji s troje vrata premijerno predstavljen 1996. godine na Sajmu automobila u Frankfurtu, a bio je zasnovan na platformi Volkswagenovog modela Golf.

Audi A3 je 1998. godine ponuđen s integralnim pogonom (quattro), a godinu poslije stigla je i karoserija s pet vrata. Prva je generacija ponuđena s nekoliko dizelskih i benzinskih motora.

U proljeće 1999. godine predstavljen je najsnažniji model S3 čiji je 1,8-litarski četverocilindarski turbo-benzinski motor raspolagao sa 210 konjskih snaga, a jedna od karakteristika motora bilo je pet ventila po cilindru.

Druga generacija Audija A3 predstavljena je 2005. godine, a tri godine poslije karoserijska ponuda proširena je i cabrio verzijom.

U svom trećem izdanju Audi A3 može se kupiti u četiri karoserijska oblika, a posljednji u nizu je trovolumenski model koji s oznakom RS3 nudi čak 400 konjskih snaga.

A3 se prodaje u više od 100 zemalja širom svijeta, a proizvodi se u Ingolstadtu (Njemačka), Gyoru (Mađarska) i Foshanu (Kina), a prema posljednjim informacijama u Audiju su na neko vrijeme odložili predstavljanje četvrte generacije.