auto
60

Audi A5 Coupe će biti predstavljen 2. juna

Klix.ba
Render Audija A5 Coupe
Render Audija A5 Coupe
Kompanija Audi je saopćila da će 2. juna održati svjetsku premijeru potpuno novog Audija A5 Coupe.

Prije svjetske premijere, Audi će organizovati 3D video light show u Ingolstadtu, što će biti uvod zvaničnom debiju. Tokom šest večeri, počevši od 25. maja, Audi će organizovati light show pod nazivom "Audi Late Light Show", koji je spremila mađarska grupa umjetnika Maxin10sity.

Kompanija je pozvala sve zainteresovane da dođu u zgradu Audi Forum u kojoj će biti postavljeno 55 projektora. Svake večeri će biti prikazan desetominuti show kojim se kompanija Audi želi zahvaliti svojim zaposlenicima i stanovnicima Ingolstadta. Ulaz je besplatan.

Što se tiče automobila, on je prototip je fotografisan nekoliko puta, a objavljen je i render. Ono što je poznato, dizajn neće biti mnogo drugačiji od odlazećeg modela, jer su dizajneri igrali na sigurno, baš kao što je slučaj i sa Audijem A4.

Uprkos tome što će izgledom podsjećati na prethodnika, bit će to ipak novi automobil jer će koristiti MLB Evo platformu. zahvaljujući novoj platformi, novi A5 Coupe će biti lakši od prethodnika za 100 kg. Motori i mjenjaći će biti preuzeti od modela A4 Sedan i Avant, a u ponudi će se naći i 3,0-litarski V6 TFSI motor za Audi S5 Coupe, koji će razvijati 354 KS.

Kasnije se očekuje dolazak modela RS5 Coupe sa istim motorom ali i dva turbopunjača, a njegova snaga će iznositi 480 KS.