U Lunazovoj radionici
39

Aston Martin DB6 pretvoren u električni automobil

D. B.
Kada se pojavio na tržištu Aston Martin DB6 je pokretao 4,0-litarski 6-cilindrični motor koji je razvijao 282 KS, no Lunaz ga je pretvorio u električni ugradnjom električnog motora koji isporučuje 375 KS, kao i baterije koja ga napaja.

Ono što se nije promijenilo jeste zapanjujuće lijepa silueta modela DB6, jer je Lunazova misija pored elektrifikacije da sačuva najposebnije klasične automobile i osigura im budućnost.

Automobil pripada američkom vlasniku, biznismenu iz Miamija, koji je automobil povjerio Lunazu. Klasični Aston Martin je u potpunosti rastavljen i temeljito restauriran, a potom složen po vrhunskim standardima.

DB6 je dobio vrhunski elektromotor i bateriju, ali precizne specifikacije nisu otkrivene osim da razvija 375 KS i 702 Nm obrtnog momenta. Lunaz ugrađuje baterije kapaciteta između 80 i 120 kWh, dok domet iznosi između 290 i 402 kilometra.

Pored toga, Lunaz je unaprijedio kočnice, ovjes i sistem upravljanja, dok su u unutrašnjosti sada infotainment sistem, klima uređaj i satelitska navigacija. Također, omogućeno je i Wi-Fi povezivanje.

Patosnice su napravljene od recikliranog materijala, za unutrašnjost je korištena koža načinjena od kaktusa i tamno zelene je boje, dok je karoserija u crno - zelenoj nijansi.

Klasični DB6 je privukao pažnju i Amerikanaca tako da 30 posto slotova pripada kupcima iz Miamija i okoline.