Proizveden 1964. godine
37

Aston Martin DB5 koji je pripadao Seanu Conneryju ide na aukciju

D. B.
Aston Martin DB5 je istinska legenda u svijetu automobila, a primjerak povezan s Jamesom Bondom bit će prodan na aukciji.

Riječ je o nekadašnjem privatnom automobilu glumca Seana Conneryja, koji je svojevremeno glumio britanskog tajnog agenta Jamesa Bonda. Automobil će biti prodan na aukciji u augustu, a pecin kupcu je dostavljen 7. jula 1964. godine. Drugi vlasnik je bio pomenuti glumac koji ga je nakon kupovine ustupio specijaliziranoj kompaniji RS Williams, a koja ga je "mehanički osvježila" i lakirala u originalnu Snow Shadow sivu boju. Od tada je automobil redovno održavan, a eksperti RS Williamsa su izvršili detaljnu provjeru prije aukcije.

Automobil je u odličnom stanju, a njegova unutrašnjost je presvučena crvenom Connolly kožom. Ispred vozača se nalazi drveni upravljač.

DB5 pokreće 4,0-litarski 6-cilindrični motor koji razvija 282 KS i 379 Nm obrtnog momenta, koji je uparen s petostepenim manuelnim mjenjačem. Kada je bio nov, automobil je od 0 do 100 km/h ubrzavao za nešto više od 7 sekundi te je dostizao maksimalnu brzinu od 229 km/h.

Aukcija je jedinstvena prilika za kupovinu modela DB5 koji je pripadao Conneryju, a njegov sin Jason je ispričao koliko je njegov otac volio ovaj automobil.

DB5 prodaje Conneryjeva porodica, a očekuje se da će novi vlasnik izdvojiti između 1,3 i 1,7 miliona eura. Značajan dio sume će biti doniran fondu Sean Connery Philanthropy Fund.

Kupac će dobiti priliku da se vozi u društvu Sir Jacka Stewarta koji je bio Conneryjev prijatelj. Slavni glumac je preminuo 31. oktobra 2020. godine.