Špekulativni render
19

Alfa Romeo razvija Tonale Quadrifoglio, X-Tomi Design ga već zamislio

D. B.
Kompanija Alfa Romeo je predstavila SUV Tonale, potpuno novi model nakon duže "suše", a trenutno razvija i Quadrifoglio verziju koja još uvijek nije dobila "zeleno svjetlo", no to nije spriječilo studio X-Tomi Design da špekuliše kako će izgledati.

Zvaničnici Alfe su za medije potvrdili da zaista rade na Tonaleu Quadrifoglio, ali da još uvijek nije zvanično odlučeno da li će se proizvoditi.

"Istina je da radimo na Quadrifoglio verziji Tonalea, no 'zeleno dugme' nećemo pritisnuti ako ne dobijemo najviši nivo performansi", izjavio je za Top Gear direktor Alfe Jean-Philippe Imparato.

On je već govorio o budućnosti Quadrifoglio iznake koja će postati električna ako inžinjeri uspiju postići "odgovarajuće performanse".

U istom kontekstu je Alfin globalni produkt menadžer Daniel Tiago Guzzafame rekao australskim i japanskim medijima da su moguće električne i verzije visokih performansi novog Tonalea, ali da se konačne odluke tek trebaju donijeti. On je dodao da postoje tehničke mogućnosti za električni Tonale, ali da je prvo potrebno provjeriti postoji li potražnja u C-SUV segmentu prije odluke o proizvodnji.

U slučaju modela Tonale Quadrifoglio, priznao je da se razmišlja o nekoliko opcija, odnosno o SUS motorima i elektrificiranim pogonima. Druga opcija je realnija jer Alfa 2027. godine postaje "čisto" električni brend.

Tonale Quadrifoglio bi postao rival modelu Mercedes-AMG GLA 45 4Matic te modelu Audi RS Q3 Sportback. Trenutno najsnažniji Tonale je plug-in hibrid čija kombinovana snaga iznosi 272 KS pa je stoga realno očekivati da Quadrifoglio ponudi između 350 i 400 KS. Ne treba isključiti ni mogućnost potpuno električnog Tonalea Quadrifoglio, koji bi imao veću snagu i bolje ubrzanje.

Što se tiče rendera, on je djelo X-Tomi Designa, a na njemu je Tonale s Quadrifoglio elementima koji uključuju redizajnirani prednji branik, novi set felgi, veće kočnice, niži ovjes, šire blatobrane, dodatne ventilacijske otvore, proširene pragove, karbonski krov i veći stražnji spojler.