Jedna od samo 10
33

Alfa Romeo Giulia QV Racing Edition je rijetki F1 specijal

D. B.
Rijetki primjerak modela Alfa Romeo Guulia Quardifolio Racing Edition bit će prodan na aukciji 31. januara, a očekuje se da će novi vlasnik izdvojiti između 70.000 i 90.000 eura.

Giulia Quadrifolgio se nikada nije prodavala u sličnim brojkama kao BMW M3 ili Mercedes-AMG C 63, ali to ne znači da nije impresivan sportski sedan visokih performansi. Od svih predstavljenih verzija, upravo je Alfa Romeo Racing jedan od najprivlačnijih. Naravno, to i dalje nije GTAm, no ipak je riječ o znatno rjeđem modelu.

Predstavljen je u sklopu proslave povratka imena Alfa Romeu u Formulu 1 te je proizveden u samo 10 primjeraka. Italijanska kompanija je proizvela i 10 primjeraka modela Stelvio Quadrifoglio u istoj konfiguraciji.

Ovaj automobil, kao i svi drugi, nosi bijelo - crvenu kombinaciju boja, baš kao što je bio slučaj s bolidom C38, koji se takmičio u Formuli 1 tokom sezone 2019. godine. Hauba je posebno dramatična s jarko crvenim linijama, plavim detaljima i velikim Alfinim logotipom u centru.

Model je dobio i karbonske detalje poput krilaca na branikom te elemenata na pragovima, dok se nazad nalazi karbonski lip spojler.

Performanse su također unaprijeđene. Automobil je opremljen Akrapovič izduvnim sistemom od titanija i karbon-keramičkim kočnicama, dok je snaga 2,9-litarskog twin-turbo V6 motora povećana za 10 KS i iznosi 512 KS. Automobil je lakši za 28 kg od standardnog.

Aukcijska kuća RM Sotheby's ističe da je automobil prešao svega 5.990 kilometara.