Američka inicijativa
86

Objavljen novi plan za Palestinu nakon rata: Šta će "dan poslije" biti s Hamasom i ko će upravljati Gazom

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Američki državni sekretar Antony Blinken i ministri vanjskih poslova tzv. "arapske šestorke" nedavno su održali sastanak na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Rijadu, a čini se kako je jedna od tema razgovora bila i reforma palestinske vlasti i priprema za "dan poslije".

Kako prenose libanski mediji, Blinken i arapska šestorka koja uključuje Palestinsku samoupravu, Egipat, Katar, Emirate, Jordan i Saudijsku Arabiju razgovarali su o planu za "dan poslije" rata u Gazi koji je podijeljen u dvije faze, a koji bi, između ostalog, rezultirao i trajnim mirovnim procesom i normalizacijom odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

Prva faza plana koju je prenio i Jerusalem Post predviđa potrebu za prekidom vatre, ali i postizanje preduslova za međunarodno priznanje palestinske države.

"Prva faza plana uključuje i izraelsko prihvatanje povratka Palestinske samouprave u Gazu, oslobađanje talaca u zarobljeništvu Hamasa u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika i formiranje tehnokratske vlade u Gazi koja bi radila na obnovi ovog dijela", navodi se.

Kako je istaknuto u dokumentu, vlada bi se trebala sastojati od članova Palestinske samouprave i neodređenog tehnokratskog komiteta.

Druga faza plana, prema izvještaju, započet će širi mirovni proces u koji bi bili uključeni Izrael i Saudijska Arabija.

"Uz to, Gaza bi bila podvrgnuta rehabilitaciji i rekonstrukciji. Započeli bi pregovori o konačnom statusu izbjeglica, Jerusalema, izraelskih naselja te Izraela i Palestine", objašnjava se u dokumentu u koji su libanski i izraelski mediji imali uvid.

Još jedan važan dio dokumenta odnosi se i na sudbinu Hamasa nakon rata.

"Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) bi se revitalizirala i došlo bi do unutrašnjeg pomiranje između različitih palestinskih frakcija. Hamas bi bio razoružan i integrisan u ovo tijelo", zaključuje se.