Sjednica 23. maja
248

Bećirović se uoči razmatranja rezolucije u UN-u obratio negatorima genocida: Pogledajte istini u oči

B. R.
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović i bh. ambasador u UN-u Zlatko Lagumdžija
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović i bh. ambasador u UN-u Zlatko Lagumdžija
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) oglasio se uoči sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o genocidu u Srebrenici.
Napomenuo je da je mnogo toga urađeno kako bi što veći broj država glasao za rezoluciju, ali da predstoji još posla. U nastavku se obratio onima koji su protiv rezolucije i koji negiraju genocid u Srebrenici.

"Čast je biti na strani istine. Ljudski je iskazati solidarnost sa žrtvama genocida i njihovim porodicama. Civilizacijski je ispravno u UN-u tražiti poštovanje pravosnažnih presuda UN-ovih sudova. Apsurdno je u UN-ovom sjedištu lobirati protiv pravosnažnih presuda UN-ovih sudova", poručio je Bećirović.

Prema njegovim riječima, civilizacijski je ispravno čuvati multietničku Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane i narode.

"Civilizacijski je ispravno ne dozvoliti poistovjećivanje pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca sa cijelim narodima. Na strani Bosne i Hercegovine je međunarodno i nacionalno pravo. Na strani pojedinih političara koji negiraju genocid su samo obmane. Nažalost, neodgovorni političari će i u narednim danima nastaviti s manipulacijama. Mi ćemo nastaviti sa širenjem sudski utvrđenih činjenica", dodaje.

Napomenuo je da se ne može sakriti, kako je istakao, 422.000 dokumenata, 122.000 sudskih transkripata i 30.000 videozapisa pohranjenih u UN-ovim sudovima.

"Niko ne može izbrisati pravosnažne sudske presude. Zato pojedincima koji negiraju genocid predlažemo da pogledaju istini u oči. Živjela nepokoriva Bosna i Hercegovina", zaključio je predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović.

Podsjećamo, Generalna skupština UN-a će 23. maja razmatrati rezoluciju čija je svrha da obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici bude zvanično međunarodnog karaktera, kao što je to slučaj s obilježavanjem godišnjice holokausta i genocida u Ruandi.