Prelijepi prizori
62

Nebo iznad BiH uskoro bi opet moglo poprimiti čarobne nijanse, "krivac" za sve je solarna oluja

V. K.
Polarna svjetlost obasjala je brojne dijelove Evrope prethodne sedmice (Foto: EPA-EFE)
Polarna svjetlost obasjala je brojne dijelove Evrope prethodne sedmice (Foto: EPA-EFE)
Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti vidljive vrlo brzo, što će svakako biti prilika za sve građane da uživaju u prizorima koje nemaju priliku tako često viđati.
Naučnici su saopćili kako će solarne oluje slične jačine ponovno zabilježiti za otprilike dvije sedmice te ističu kako će oluja biti dovoljno velika i složena da generiše više eksplozija koje bi mogle pogoditi magnetno polje Zemlje, a što za posljedicu ima i stvaranje više polarne svjetlosti.
Kako nastaje polarna svjetlost (Foto: BBC)
Kako nastaje polarna svjetlost (Foto: BBC)

"Sunce se približava onome što se naziva 'solarnim maksimumom' - periodu 11-godišnjeg ciklusa kada je njegova aktivnost najjača. Ovaj solarni ciklus ukupno je 25. otkako su ljudi počeli sistematski posmatrati Sunčeve pjege još od 1755. godine", piše BBC.

Prema naučnici Kristi Hammond, oluja koja je prošlog vikenda pogodila Zemlju bila je toliko snažna da je imala ocjenu uzbune G5, što je najviša ocjena koju su dali prognostičari iz američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Iako oluje imaju lijepu stranu koja se ogleda u polarnoj svjetlosti, naučnici ističu kako postoji i niz negativnih procesa.

Zašto je polarna svjetlost u različitim dijelovima svijeta različitih boja (Foto: BBC)
Zašto je polarna svjetlost u različitim dijelovima svijeta različitih boja (Foto: BBC)

"Sada smo mnogo više tehnološki ovisni nego što smo to bili u posljednjoj velikoj oluji 2003. godini. Mnogo naših usluga dolazi upravo iz svemira. Toga čak nismo ni svjesni. To je u suštini jedno ljepilo koje drži zajedno veliki dio naše ekonomije", rekao je istraživač iz Manchestera Ian Muirhead.

Polarna svjetlost na nebu iznad Bosne i Hercegovine bila je najintenzivnija 10. maja ove godine, a čitaoci portala Klix.ba poslali su niz fotografija na kojima je magična svjetlost zabilježena na nebu iznad brojnih gradova u BiH.