Smatra da je nepravedno
49

Urednica iz Srbije podijelila obrazloženje EBU-a zašto je Joost izbačen, tražit će pojašnjenja

N. O.
Screenshot/Nova S
Screenshot/Nova S
Olivera Kovačević, urednica i supervizorka srbijanskog Izbora za pjesmu za Euroviziju, gostujući na Novoj S kazala je da će i Srbija tražiti pojašnjenja od EBU-a zbog izbacivanja Joosta Kleina nakon što je podijelila koje je zvanično obrazloženje odluke.

Kovačević je gostujući u emisiji "Među nama" komentarisala skandale koji su obilježili takmičenje, a osvrnula se i na propalestinske proteste te učešće Izraela.

"Izrael je dobio tri poena od SMS glasova iz Srbije. Vidjeli smo koliko je bilo iskakanja i protesta. EBU je odlučio da Izrael učestvuje jer nemaju razlog da ga diskvalifikuju jer je član EBU-a. Kad ga upoređujemo s Rusijom - ona je izbačena iz svih institucija EU, uvedene su joj sankcije - Izrael nije. Da li je to pravedno - o tome možemo da razgovaramo. U početku Izrael je napadnut, bio je žrtva, međutim, situacija kako se odvija - koliko se okrenula, mrtva palestinska djeca vam više ne daju za pravo. I kako stvari stoje Izrael gubi medijski rat. Uz sve ono - sav taj jevrejski lobi, ne postoji lobi koji može da proda jako loš proizvod", ispričala je Kovačević.

Prokomentarisala je i to što je Izrael dobio najviše glasova nakon Hrvatske od publike: "Ko su ljudi koji su glasali? Sve su zemlje zapadne Evrope dale 12 poena - da li je to bila organizovana kampanja glasanja - to je vrlo moguće".

Nasuprot tome dobio je tek nekoliko poena od nacionalnih žirija, za šta Olivera kaže da može biti neka vrsta protesta.

Još jedna stvar koja je obilježila ovogodišnje takmičenje je izbacivanje Joosta Kleina nakon incidenta s fotografkinjom, a supervizorka iz Srbije je prenijela kakvo su pojašnjenje dobili.

"Kako je EBU nama poslao obrazloženje - on je prilikom silaska sa scene napao fotografkinju švedske nacionalne televizije koja ga je fotografisala, a oni su zamolili da njega ne fotografiše i on je nasrnuo na nju. Nigdje ne piše je li bilo fizičkog kontakta ili je samo verbalno nasrnuo i ona ga prijavila policiji. Dakle, to je zvanično obrazloženje EBU-a", kazala je.

Istaknula je kako smatra da je to prestroga kazna te će tražiti pojašnjenje.

"Ako je to bilo, mislim da je prestrogo kažnjen - da nije smio biti izbačen u krajnjem slučaju. Diskvalifikacija je preteška, mislim da ćemo i mi pisati EBU-u da nam tačno obrazlože", kazala je.