Finansijska kriza
0

Inflacija u Argentini usporila, ali još je na godišnjoj stopi od gotovo 300 posto

FENA
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Inflacija u Argentini je usporila četvrti mjesec zaredom, uprkos godišnjoj stopi blizu 300 posto, pokazali su zvanični podaci.

Mjesečna stopa inflacije iznosila je 8,8 posto, u poređenju sa 11 posto u martu.

Ovo se smatra pobjedom predsjednika Javiera Mileija koji je preuzeo dužnost u decembru sa mjesečnom inflacijom na vrhuncu od preko 25 posto, obećavajući da će riješiti sve veće troškove.

"Inflacija se usitnjava. Njen smrtni list se potpisuje", objavio je na X-u Manuel Adorni, predsjednički portparol.

Godišnja stopa inflacije u aprilu iznosila je 289,4 posto, nešto više od godišnje stope mjesec ranije, objavila je zvanična statistička agencija INDEC.

Kada je samoproglašeni "anarhokapitalista" Milei došao na vlast, naslijedio je tešku ekonomsku krizu s inflacijom u Argentini među najvišim na svijetu.

Milejeva administracija je provela stroge mere štednje kako bi stabilizirala ekonomiju, uključujući smanjenje javne potrošnje i smanjenje budžetskog deficita.

Otpustio je 50.000 ljudi sa javnih poslova, suspendirao nove ugovore o javnim radovima i ukinuo subvencije za gorivo i transport.

Ove mjere pohvalili su investitori i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je u ponedjeljak najavio zajam od 800 miliona dolara (739 miliona eura) za Argentinu.

Neki stručnjaci su skeptični prema uspjehu vlade, ukazujući na pad privatne potrošnje.

"Imali ste ogroman kolaps privatne potrošnje, što objašnjava zašto je potrošnja dramatično pala i zašto inflacija također pada", rekla je Monica de Bolle, viši saradnik Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju koja proučava tržišta u razvoju.

"Ljudima je gore nego prije. To ih dovodi do toga da troše manje", smatra ona.

Milejevi kritičari kažu da je njegova politika neproporcionalno uticala na siromašne i radničku klasu.

Prema zvaničnim podacima, nivo siromaštva se približava 50 posto, usred pada ekonomske aktivnosti i pada potrošnje.