Pruža ruku opoziciji?
0

Erdogan pomilovao generale koji su vojnim udarom srušili proislamsku vlast 90-ih godina

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik pomilovao je sedam bivših najviših vojnih oficira koji su osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog svrgavanja proislamske vlade 1997. godine.

Bivši generali, koji su u kasnim 70-ima i 80-ima, pomilovani su zbog zdravstvenih problema i starosti, navodi se u odluci koja je objavljena u službenim novinama.

Sud je osudio generale na doživotni zatvor 2018. godine zbog njihove uloge u kampanji koju je vodila turska prosekularna vojska i prisilila tadašnjeg premijera Necmettina Erbakana na ostavku. Kazne im je potvrdio žalbeni sud 2021. godine.

Svrgavanje je kasnije nazvano turskim "postmodernim državnim udarom" jer za razliku od prethodnih vojnih preuzimanja vlasti u zemlji, nisu korišteni tenkovi ni vojnici. Erbakanova vlada zamijenjena je koalicijom koju je imenovao predsjednik.

Među onima koji su pušteni iz zatvora u petak nakon odluke bio je Cetin Dogan, 83, koji je u to vrijeme bio šef vojnih operacija. Bivši general Cevik Bir (85), koji je bio zamjenik načelnika vojnog štaba, pušten je ranije zajedno s drugim časnicima zbog lošeg zdravlja. Glavni optuženik, bivši načelnik Glavnog štaba İsmail Hakkı Karadayı, preminuo je 2020., dok je žalbeni postupak još trajao.

U vrijeme Erbakanova svrgavanja, vojska je bila zabrinuta njegovim naporima da istakne ulogu islama u većinski muslimanskoj, ali sekularnoj zemlji. Dana 28. februara 1997., Vijeće za nacionalnu sigurnost kojim dominira vojska zaprijetilo je akcijom ako Erbakan ne odustane. Četiri mjeseca kasnije dao je ostavku.

Suđenje je bilo jedno od nekoliko održanih u zemlji protiv vojnih oficira dok je Erdogan nastavio s naporima da natjera generale na odgovornost za intervenciju u vladine poslove.

Turska vojska, koja se dugo smatrala zaštitinikom sekularne tradicije zemlje, organizovala je tri državna udara između 1960. i 1980.

U julu 2016. Turska je spriječila pokušaj državnog udara za koji je vlada okrivila pristaše muslimanskog svećenika Fethullaha koji živi u SAD-u.

Pomilovanje dolazi sedam dana nakon što se Erdogan sastao s liderom glavne opozicione stranke Ozgurom Ozelom, koji je pokrenuo pitanje pomilovanja. Ozelova prosekularna Republikanska narodna stranka pobijedila je na lokalnim izborima u martu.