Sramotan čin
154

Konzulica BiH u Stuttgartu ne dozvoljava da se u prostorijama konzulata obilježi godišnjica genocida u Srebrenici

A. L.
Organizatori obilježavanja centralne manifestacije sjećanja na žrtve Srebrenice u njemačkom gradu Stuttgartu napravili su peticiju kako bi im se omogućilo korištenje Generalnog konzulata BiH u ovom gradu.
Kako su saopćili, do sada su svake godine mogli koristiti ove prostorije, ali ove godine im je to uskratila nova generalna konzulica Vera Sajić.

Zbog toga je pokrenuta peticija koja sadrži dva zahtjeva:

"Prostorije GK BIH u Stuttgartu moraju biti dostupne građanima BIH kada god se organizira skup ili manifestacija vezana za našu domovinu, a posebno kada je u pitanju memorijalni događaj kao što je centralna manifestacija u sjećanje na žrtve genocida Srebrenice, u ovom slučaju 21. jula 2024. od 10 do 14 sati. Pod dva, organizatorima skupova vezanih za domovinu da se ustupe prostorije GK BIH Stuttgart za radne sastanke", saopćili su organizatori.

Naveli su da se manifestacija u znak sjećanja na Srebrenicu u Stuttgartu obilježava od 2015. godine i da je svake godine posjeti više hiljada ljudi. Kako kažu, organizuje se uz pomoć grada Stuttgart, vjerskih zajednica i bosanskohercegovačkih udruženja iz cijele njemačke pokrajne Baden-Württemberg.

"Do prošle 2023. godine konzulat je stajao na raspolaganju na dan manifestacije svim građanima Bosne i Hercegovine koji su tog dana učestvovali. Od samog početka organizatori su imali podršku bivših generalnih konzula Dragića, Miškovića i Muhića. Ove godine na žalost nova generalna konzulica Vera Sajić nema namjeru ustupiti prostorije GK BIH Stuttgart organizatorima i građanima. Osim toga organizatorima nije dozvolila da radne sastanke održavaju u prostorijama GK Stuttgart", saopćeno je.

Organizatori su poslali tri maila konzulici Sajić od marta sa molbom da se koriste konzulatska prostorije i pozivom da se pridruži radnim sastancima. Odbijenica je stigla tek nakon što su organizatori kontaktirali ambasadora BiH u Njemačkoj Damira Arnauta.

"Dužnost nas organizatora jeste obavijestiti bh. građane u Baden-Virtembergu i širom svijeta o dešavanjima i antibosanskim odlukama generalne konzulice Sajić, koja na žalost svoju odluku nije ni obrazložila. Stoga smo mi organizatori odlučili da dignemo glas i ovom peticijom gospođi Sajić i nadležnim organima damo do znanja da se mi kao bosanskohercegovački građani ne slažemo sa ovom odlukom", saopćeno je.

Peticiju je do sada potpisalo više od 2.000 ljudi. Potpis za peticiju možete ostaviti na ovom linku.