Trajna deportacija
23

Danska: Husnija Tiro dobio 12 godina zatvora zbog ubistva Sidika Gunića u džamiji

A. L.
Husnija Tiro, 71-godišnji muškarac koji je u Dansku došao iz Bosne i Hercegovine 1993. godine, osuđen je na 12 godina zatvora zbog ubistva Sidika Gunića 28. juna prošle godine u danskom Odenseu.

Osim zatvorske, Tiro je dobio i kaznu deportacije iz Danske s trajnom zabranom ulaska u zemlju.

Sudije i porota su se saglasili oko kazne, rekao je predsjedavajući sudija i objasnio da su otežavajuće okolnosti bile da je Gunić više puta izboden, da se to desilo u džamiji te da je počinitelj jurio za svjedokom koji je pokušao da ga zaustavi.

Ali, ustanovljeno je da to nije bilo planirano djelo, već je počinjeno u afektu, a 71-godišnjak je djelovao pod jakim emocijama. Dakle, nije bilo osnova za povećanje kazne na 13 godina zatvora, kako je tvrdio tužilac, smatra sud.

Međutim, u vezi sa deportacijom nakon izdržane kazne, sud je postupio po zahtjevu tužioca za trajnu zabranu ulaska. Husnija Tiro je u Danskoj od 1993. godine, ali je veći dio vremena boravio u BiH, gdje posjeduje kuću koju je naslijedio od roditelja.

U Danskoj ima ženu, djecu i unuke, ali ne govori danski i nije bio na tržištu rada u Danskoj. Husnija Tiro mora platiti i troškove postupka, a preživjeloj supruzi Sidika Gunića i dvojici sinova mora isplatiti odštetu od ukupno 892.400 danskih kruna ili blizu 230 hiljada KM. Kako je rekao branilac osuđenog, njegov branjenik je prihvatio kaznu i "želi nastaviti dalje".

Također, Sud je odbacio navode Tire da ga je Gunić prvi napao kazavši kako je Tiro imao namjeru da ga ubije. Obrazloženje Tire se nije poklapalo sa utvrđenim povredama i sa iskazom koji je sud saslušao. Sud je, s druge strane, utvrdio da je dokazano da je Husnija Tiro barem morao smatrati da je "pretežno vjerovatno" da će Sidik Gunić umrijeti od zadobijenih povreda. Stoga je imao namjeru da ubije. Također, 71-godišnjak je proglašen krivim i za teško nasilje nad jednim od svjedoka koji je pokušao da pritekne u pomoć Sidiku Guniću.

Liječnici su kod Sidika Gunića pronašli ukupno 50 uboda šrafcigerom. Jedan od uboda pogodio je iznad lijevog uha i izazvao leziju u moždanom stablu, koje, između ostalog, kontrolira disanje.

Sidik Gunić je bio u džamiji, mjestu gdje treba biti siguran, naglasio je tužilac, koji smatra i da je Husnija Tiro pokazao cinizam kada je kapom koju je umočio u krv svoje žrtve pisao po zidovima. U međuvremenu, 75-godišnji muškarac ležao je umirući na podu.

Tiro se kobnog dana pojavio u "Bosanskom klubu" kako bi razgovarao sa novim imamom džamije o zabrani ulaska koju je dobio 2018. godine. Zabrana ulaska u klub je dobio zbog činjenice da je 2018. godine dobio uslovnu kaznu zatvora zbog nasilja nad tadašnjim predsjednikom džemata.

Prema navodima porodice Sidika Gunića, klub je pokušao da skrene pažnju da sada osuđeni može biti opasan. No, prije napada 28. juna prošle godine između ubice i Sidika Gunića nije bilo posebnog sukoba, a u svom postupku tužilac je zaključio da se Husnija Tiro pojavio s namjerom da "nekome" plati za bol za koji je vjerovao da je uprava kluba ili imam nanio njemu. Nije to nužno morao biti Sidik Gunić. Ali on je sjedio sam u prostoriji kada je Husnija Tiro ušao sa svojim šrafcigerom.

U Univerzitetskoj bolnici Odense ljekarima je trebalo sat i po da stabilizuju Sidika Gunića prije nego što su mogli da ga pregledaju zbog povreda. Nakon napada stavljen je na respirator, ali je samostalno disao četiri sata nakon što je respirator isključen kada se njegova porodica oprostila od njega. Gunić je prošlog ljeta sahranjen u BiH. Iza njega su ostala supruga i dva sina.