Meč stoljeća
42

Večeras spektakl u Rijadu: Usik i Fury se bore za titulu apsolutnog prvaka svijeta

H. H.
Borba između Usika i Furyja bi trebala početi oko ponoći (Foto: EPA-EFE)
Borba između Usika i Furyja bi trebala početi oko ponoći (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinac Oleksandr Usik i Britanac Tyson Fury će večeras u saudijskom Rijadu odlučiti ko je najbolji bokser u teškoj kategoriji na svijetu, u meču u kojem će boks nakon 25 godina dobiti neprikosnovenog prvaka kategorije.

Borba se prvobitno trebala održati u februaru, ali je bila odgođena nakon što je Fury tokom priprema pretrpio posjekotinu na licu zbog koje je morao prolongirati meč.

Prvi put nakon što je WBO priznat kao elitna bokserska organizacija čime se pridružio IBF-u, WBA-u i WBC-u, teška kategorija bi trebala dobiti apsolutnog prvaka odnosno nositelja sva četiri pojasa u boksu što od 2007. godine kada se dogodilo uvođenje WBO pojasa među četiri elitna, niko nije ostvario.

Usik je vlasnik WBA, WBO i IBF titule, a Tyson Fury WBC naslova pa je ulog apsolutno sve i pobjednik će postati apsolutni prvak kraljevske kategorije svjetskog boksa.

Posljednji apsolutni prvak svijeta bio je Lennox Lewis, ali u vrijeme dok WBO još nije ušao u elitnu grupu.

Na sučeljavanju uoči meča Fury je na pozornicu stao sa šeširom na glavi i okrenuo se licem prema publici, odnosno bočno prema Usiku. Potom je skinuo šešir, napinjao mišiće, razgovarao s navijačima pa i zapjevao, a Ukrajinac je sve to mirno posmatrao.

Potom je skinuo šešir, napinjao mišiće, razgovarao s navijačima pa i zapjevao, a Ukrajinac je sve to mirno posmatrao.

Oba boksera su u dosadašnjoj karijeri imala gotovo prefektan učinak - 34 pobjede i jedna neriješena borba za Furyja, u poređenju s 21 pobjedom u isto toliko borbi za Usika.

Prema trenutno dostupnom rasporedu, glavni program priredbe bi trebao krenuti u 18:00 sati po našem vremenu, a centralni meč bi trebao početi oko ponoći.

Prijenosa u Bosni i Hercegovini neće biti budući da je vlasnik prava DAZN koji se od početka organizacije priredbi u Saudijskoj Arabiji pridržavao prakse da nikome ne prodaje prava prijenosa.

Ukoliko želite gledati bokserski spektakl trebat će vam pretplata na DAZN koja iznosi 9.99 eura i onda nakon toga kupnja PPV prijenosa meča koja se plaća dodatnih 19.99 eura.