Ostaci stare antene
16

Gorući svemirski otpad osvijetlio nebo iznad Kalifornije

D. B.
Svemirski otpad koji ulazi u Zemljinu atmosferu kreirao je "misteriozni svjetlosni show" za one koji su posmatrali nebo u Južnoj Kaliforniji krajem prošle sedmice.

Jaime Hernandez je uočio blistave svjetlosne tragove na noćnom nebu dok je proslavljao Dan sv. Patrika s prijeteljima u Sacramentu. Svojim mobitelom je snimio prizor, a pivnica King Cong Brewing Company je objavila video na svom Instagram profilu uz opis: "Ludi vatromet. Ovo je večeras proletjelo iznad pivnice. Šta vi mislite? #NLO".

Primamljivo objašnjenje za ovakve prizore često su vanzemaljci, odnosno neidentifikovani leteći objekti, no stručnjaci su rekli da se zapravo radi o dijelovima stare komunikacijske opreme s Međunarodne svemirske stanice, koji su sagorjeli prilikom ulaska u atmosferu.

"Ono što vidite su zapravo veoma mali predmeti koji oslobađaju mnogo energije, koji su visoko i koji putuju ekstremno brzo", kazao je astrofizičar Jonathan McDowell.

Komunikacijska oprema se sastojala od antene Inter-orbit Communication System-Exposed Facility. Godine 2009. je šatlom transportovana japanska oprema na ISS, gdje je prenosila informacije do satelita koji ih je potom slao na Zemlju. No, 2017. godine je japanska svemirska agencija JAXA prestala koristiti satelit, zbog čega je antena postala nepotrebna. S obzirom na činjenicu da je zauzimala prostor, posada ISS-a ju je izbacila u orbitu 2020. godine i od tada je kružila oko Zemlje sve dok nije ponovo ušla u atmosferu i počela se raspadati.

Ovakvi prizori su česti, no ljudi ih ne uočavaju često jer se obično događaju iznad okeana.

Međutim, ovog puta je gorući svemirski otpad imao nekontrolisani ulazak u atmosferu, što znači da su gorući dijelovi opreme padali nasumično negdje oko Nacionalnog parka Yosemite.

Inače, svemirski otpad postaje ve veći problem, jer bilioni dijelova putuju velikim brzinama u blizini Zemlje. Količina otpada raste, a iako je riječ o malim dijelovima, oni se kreću brzo i mogu oštetiti letjelicu ili satelit.

Svemirski otpad uključuje napuštene rakete, nefunkcionalne letjelice, ostatke različitih misija, "mrtve satelite" i drugo, a kada dođe do njihovog sudara, oni se raspadaju na još manje fragmente koje je teže pratiti. ISS može napraviti manevre kako bi se sklonio s putanje destruktivnog svemirskog otpada.

Eksperti kažu da će se problem pogoršavati jer je planirano lansiranje više od 50.000 novih satelita do 2030. godine. Naučnici pozivaju proizvođače satelita i korisnike da uklanjaju svoj otpad i odgovorno ga se rješavaju.