Prepoznajte ga na vrijeme
87

Jedan znak otkriva osobu sa psihopatskim sklonostima, a uočava se tokom razgovora

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ako ste se nekada zapitali da li neko iz vašeg okruženja ima određene psihopatske sklonosti, trebali biste obratiti pažnju na jednu stvar prilikom razgovora s tom osobom.
Naime, istraživači sa Univerziteta New Mexico otkrili su da žene koje ne pomiču glavu dok razgovaraju, imaju veću vjerovatnost za psihopatske sklonosti. Istraživanje je temeljeno na praćenju neverbalne komunikacije.

"Neverbalna ponašanja tj. dinamika glave predstavljaju važan, ali nedovoljno istražen, oblik komunikacije koji može poboljšati našu sposobnost otkrivanja određenih oblika psihopatologije, uključujući psihopatiju", otkrili su istraživači sa Univerziteta New Mexico .

Istraživački tim upotrijebio je sofisticirani algoritam automatizirane detekcije kako bi utvrdio da će žene koje pokazuju vrlo malo ili nimalo pokreta glavom tokom razgovora vjerovatno pokazati jake psihopatske tendencije. U istraživanju je sudjelovalo 213 žena u dobi između 21 i 57 godina, a koje služe zatvorske kazne u SAD-u.

Kako navodi Mirror, istraživači su "psihopatske osobine" opisali kao kombinaciju interpersonalnih problema uključujući manipulaciju, patološko laganje, bešćutnost, nedostatak krivnje, impulzivnost, neodgovornost i širok raspon kriminalnih ponašanja.

Oni su pomno pregledali video intervjue svake žene iz istraživanja, a onda su izvukli kadrove i izračunali prosječni položaj glave korištenjem prostornih informacija iz svih izdvojenih okvira. Potom su klasificirali pokrete glave u jednu od tri različite kategorije: minimalni, umjereni ili ekstremni pokreti. Ispostavilo se da što osoba manje pomiče glavu, to je više psihopata.

Osim toga, studija je uključila "Hare Psychopathy Checklist - Revised", naširoko korištenu psihološku procjenu koju je 1970-ih kreirao kanadski psiholog Robert D. Hare. Ovaj kontrolni popis od 20 tačaka mjeri antisocijalna ponašanja na ljestvici od jedan do 40, s nižim rezultatima koji ukazuju na manje psihopatskih osobina. Pojedinci s ocjenom 30 ili više općenito se smatraju psihopatima.

No, nisu samo žene koje su pokazale ovakvo ponašanje. Slično istraživanje provedeno je u i drugim studijima, a uključivale su muške zatvorenike. Kao i žene, muškarci s manje pokreta glave također su imale psihopatske osobine.

Međutim, žene sa psihopatskim osobinama mogu prevladavati više nego što se pretpostavlja. Profesor na Univerzitetu Anglia Ruskin Clive Boddy nedavno je ukazao da žene psihopate često promaknu ljudima zbog društvenih rodnih predrasuda. Profesorica psihologije na Univerzitetu Western u Londonu, Julie Aitken Schermer sugeriše da iako žene mogu imati jednako psihopatske osobine, muškarci imaju tendenciju očiglednije pokazivati ​​tu stranu svoje ličnosti.