Bh. glumica
81

Alispahić o elitističkim političarima: Žive od Baščaršije do Marijin Dvora, neki ni do Vogošće nisu dobacili

I. S.
Foto: Almin Zrno
Foto: Almin Zrno
Prvakinja Drame Sarajevskog ratnog teatra Selma Alispahić gostovala je na Federalnoj televiziji te govorila o važnosti predstave "Gidionov čvor" te utjecaju političara na kulturu.

Spomenuta predstava je premijerno odigrana u Pozorištu mladih Sarajevo u maju prošle godine. Bavi se gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Ekipa predstave obraća se svima sa željom da potakne čitavu zajednicu, roditelje i prosvjetne radnike da se ozbiljnije pozabave problemom vršnjačkog nasilja te da razgovorima sa djecom pokušaju spriječiti potencijalne probleme.

Ovo je rediteljski prvijenac Selme Alispahić, koja također glumi u predstavi s Helenom Vuković. "Gidionov čvor" je dosad odigran u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Trebinju, Foči, Banjoj Luci, Brčkom...

"Govori o mnogim stvarima o kojima mi u našem društvu šutimo i to je vrlo važno da se progovori o tome, ali evo, mi smo, naprimjer, gostovali na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, gdje smo i tamo dobili potvrdu da je i toj sredini potrebna jedna takva predstava. Velika je stvar što smo uopće ušli u selekciju jednog od najznačajnijih festivala u regiji", ispričala je.

Dodala je da je "Gidionov čvor" prvu nagradu publike dobio na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS. Riječ je o Zlatnom lovorovom vijencu. Predstava obuhvata 13 bh. gradova.

"S predstavom 'Gidionov čvor' putujem u sve one gradove u koje sam putovala s 'Ay, Carmelom'. 'Ay, Carmela' je igrala u 25 gradova BiH. Ponovo se vraćam u te neke gradove poslije 10 - 15 godina. Neke gradove sad obilazim poslije 20 godina. Ne vidim nikakav boljitak. Bojim se da ne vidim nikakav boljitak", navela je.

Dodala je da je mnogo je većeg entuzijazma, razumijevanja, želje za zajedničkim životom i ozdravljenjem bilo poslije rata.

"Ovo je danas jedna devastacija koju ovi elitistički političari, koji samo žive u Sarajevu od Baščaršije do Marijin Dvora, ne vide niti žele da vide. Njih nema u Foči, Trebinju, Kaknju... To njih ne zanima. Jako nam govore o našoj budućnosti, kako se oni strašno, strašno brinu za nas. Neki od njih ni do Vogošće nisu dobacili da vide kako ljudi tamo žive", kazala je.