Uz izložbu
13

Premijera filma "Posljednja YU dokumenta" Jasmina Durakovića 27. maja u Vijećnici

I. S.
Centar kulturnih aktivnosti Charlama zajedno s partnerima najavljuje bh. premijeru dokumentarnog filma "Posljednja YU Dokumenta" Jasmina Durakovića i izložbu "SubDokumenta Sarajevo" pod kustoskom palicom Jusufa Hadžifejzovića.

Dugometražni dokumentarni film "Posljednja YU dokumenta" bavi se pričom o "YU dokumentima", projektu koji je iznikao na umjetničkoj sceni Sarajeva 1980-ih godina prošlog vijeka preko serije malih izložbi do velikog bijenala održavanog u sarajevskoj Skenderiji 1987. i 1989. godine.

Film je nastao u produkciji CKA Charlama i DEPO-a, a svoju svjetsku premijeru imao je ove godine na Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma u Beogradu. Bosanskohercegovačka premijera filma bit će održana 27. maja u 18 sati Vijećnici, a ovaj događaj se realizira u suradnji s JP Sarajevo.

Istog dana, u 20 sati u Klubu Collegium Artisticum otvara se izložba likovnih i vizualnih umjetnika Hamzalije Muhića, Bojana Stojčića, Kasje Jerlagić i Danila Krese. Kustos izložbe je Jusuf Hadžifejzović, jedan od osnivača "YU dokumenata", dok je sam koncept izložbe isti kao i kada je prije 40 godina započet ovaj projekt. Tako će radovi izabranih umjetnika biti postavljeni na zid Kluba Collegium Artisticum i na taj način povezivati tradiciju i recentnu umjetničku scenu.

Istovremeno, sama izložba predstavlja i najavu serije programa u suradnji CKA Charlama i JU Collegium Artisticum koji bi trebali završiti na bijenalu vizualnih umjetnosti "SubDokumenta Sarajevo" u maju 2025. godine. Pod ovim nazivom, CKA Charlama je 2009. godine organizirala veliku izložbu u prostorima Skenderije.

Time CKA Charlama, koja je kroz svoje djelovanje u posljednjih 15 godina, pored ostalih umjetničkih aktivnosti, održavala liniju kontinuiteta umjetničkih tradicija vizualne umjetnosti Sarajeva osamdesetih godina prošlog vijeka, želi zaokružiti svoj historijski proces i biti i dalje umjetnička platforma za budućnost.