Gotova za 20 minuta
42

Ručak iz jedne tave: Isprobajte recept za kremastu i hranjivu toskansku piletinu

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Piletina u kremastom umaku od vrhnja, parmezana, sušenog paradajza i špinata potiče iz poznate italijanske regije Toskane. Vrlo jednostavno se priprema, a možete je odlično ide uz kuhanu tjesteninu.
Za pripremu ovog jela potrebna je jedna tava i samo 20 minuta kuhanja.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • četiri komada pilećih prsa
  • 400 mililitara vrhnja za kuhanje
  • 50 grama parmezana
  • 100 grama svježeg špinata
  • 50 grama sušenog paradajza
  • ulje
  • 30 grama maslaca
  • dva češnja bijelog luka
  • začini origano, bosiljak, ruzmarin
  • sol, biber

Priprema:

Narežite komade piletine i začinite željenim začinima. Na tavi zagrijte dvije kašike ulja i stavite piletinu da se prži. Kada je piletina pečena, izvadite je na tanjir, a u tavi na tihoj vatri istopite otprilike 30 grama maslaca i dodajte usitnjeni bijeli luk i nasjeckani sušeni paradajz. Ukoliko volite ljute obroke, dodajte i chilli.

Bijeli luk i sušeni paradajz dinstajte do dvije minute. Dodajte vrhnje za kuhanje i parmezan, dobro promiješajte i pustite da umak zavrije. Na kraju dodajte svjež špinat i ostavite ga da takoreći uvene. Po želji stavite soli i bibera i vratite piletinu da se kuha s umakom još nekoliko minuta. Jelo možete servirati uz tjesteninu.