Najbliži saveznici
62

Prve reakcije na pogibiju predsjednika Irana Ebrahima Raisija: Oglasili se Huti i Hamas

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U padu helikoptera u sjeverzapadnom Iranu poginuli su predsjednik Irana Ebrahim Raisji, ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian i još sedam drugih putnika. Nakon vijesti o smrti među prvim su se oglasili najbliži saveznici Irana Hamas i jemenski Huti.

U saopćenju koje je objavio Hamas izražava se najdubulja sućut i solidarnost iranskom vrhovnom vođi Aliju Khameneiju, iranskoj vladi i iranskom narodu zbog "ogromnog gubitka".

Preminuli iranski lider je pohvaljen zbog podrške palestinskoj stvari i otporu protiv Izraela te je izrazio uvjerenje da će iranske "duboko ukorijenjene institucije" omogućiti prevladavanje "posljedica ovog velikog gubitka".

Mohaamed Ali Al-Houthi, šef jemenskog vrhovnog revolucionarnog komiteta oglasio se na Twitteru.

"Naša najdublja sućut iranskom narodu, iranskom vodstvu i Porodicama predsjednika Raisija i pratećeg izaslanstva u vezi s njihovim prijavljenim mučeništvom. Molimo Boga da podari njihovim porodicama strpljenje i utjehu. Zaista mi pripadamo Allahu i Njemu ćemo se vratiti. Iranski narod će ostati privržen lojalnim vođama svog naroda, Božjom voljom", napisao je Al-Houthi.

Irački premijer Mohammed Shia Al-Sudani je u izjavi naglasio da su dubokom tugom i boli primili tragičnu vijest o smrti predsjednika Irana, ministra vanjskih poslova i njihohovih saputnika. Izrazio je sućut vrhovnom vođi Islamske Republike, Aliju Khameneiju, i narodu Irana, njegovoj vladi i narodu Republike.

Među prvim je saučešće izrazio i premijer Indije Narendra Modi koji je naglasio ulogu Raisija u jačanju veza Indije i Irana, te poručio da će Indija stojati uz Iran u vrijeme tuge.