Predao i akreditive
36

Počasni konzul BiH u Panami Fatih Kol jedan je od osumnjičenih u akciji "Black Tie 2"

I. Sa.
Fatih Kol (desno)
Fatih Kol (desno)
Jedan od onih čije se ime pojavljuje u akciji "Black Tie 2" te koji se vodi kao osumnjičeni u cijelom slučaju je i Fatih Kol, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Panami.
On je tu postavljen na prijedlog članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Kol u trenutku izvođenja ove akcije nije bio na teritoriji BiH, ali se njegovo ime nalazi u prijedlogu za određivanje pritvora ili mjera zabrane članovima ili saradnicima.

Poznat je javnosti i kao bivši fudbaler, trener, vlasnik fudbalskog kluba i biznismen, ali i po brojnim investicijama u Panami u sektorima poput nenamjenske industrije, mermera, autoindustrije...

U decembru prošle godine je predao akreditive predsjedniku Ureda za ambasadorske i konzularne poslove Predsjedništva Paname Diomedesu Carlesu.

"Imajući u vidu ekonomske krize koje guše evropsku ekonomiju i koje se pojavljuju na regionalnom nivou, planirano je da se povežu investitori iz ove dvije zemlje da bi se obavljala djelatnost u novim trgovinskim zonama. Pored toga, planira se organizacija koja će pružati mogućnost za obostrano investiranje, kao i jačanje odnosa na polju privrede, investicija, turizma, kulture i sporta", poručeno je tada iz njegove službe za odnose s javnošću.

Traži se odgovornost Cvijanović i Košarca

Nakon ovih informacija, oglasio se i predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji kaže kako su navodi da je "član poznatog narko kartela, turski državljanin Fatih Kol, koji je optužen za pranje novca stečenog preprodajom kokaina, zapravo počasni konzul BiH u Panami, imenovan na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, a na lobiranje ministra Staše Košarca, oboje kadrova SNSD, predstavlja još jedan nezamisliv skandal u režiji ove vlasti"

Postavlja pitanje otkud povezanost nosioca najviših funkcija u zemlji sa osobom takve biografije.

"Na ovo saznanje nadležne institucije trebaju odmah reagovati, jer javnost traži odgovore. Pozivam Tužilaštvo BiH da detaljno obavijesti javnost o ovim navodima. O njima mora da se izjasni i član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, na čiji prijedlog je počasni konzul, perač novca, imenovan. A ukoliko se i djelić svih ovih navoda ispostavi istinitim, vrijeme je da skandal ministar Košarac, koji je odavno izgubio svaki moralni kredibilitet da obavlja bilo kakvu poziciju, bude razriješen ili podnese ostavku", zaključio je Borenović.

Hapšenja zbog pranja novca, zloupotrebe položaja...

Podsjetimo da je hapšenje u okviru ove akcije izvedeno u aprilu, a osumnjičeni se terete za krivična djela organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebe položaja, primanje nagrade i drugih oblika koristi.

Od 23 osobe, koje su uhapšene u akciji "Black Tie 2", njih troje je ostalo u pritvoru, odnosno sud je odlučio da tokom istrage u pritvoru ne zadrži 15 osoba od 18 za koje je zatražena ova mjera, a za pet osoba Tužilaštvo BiH nije ni tražilo pritvor, ali jeste mjere zabrane.

Odlukama Suda BiH je utvrđeno da za ukupno 15 osoba postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela, a da za preostalih osam nema.