Platit će 2.000 KM
116

Zmaj od Šipova osuđen jer je prijetio smrću predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću

N. V.
Foto: Ringier
Foto: Ringier
Ilija Grahovac, poznatiji kao "Zmaj od Šipova", osuđen je danas u Osnovnom sudu u Mrkonjić Gradu na 2.000 KM novčane kazne zbog prijetnji predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću.

Presuda je objavljena na stranici Osnovnog suda Grahovac i prema njoj je dužan platiti kaznu u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude, na koju se ima pravo žaliti. Ukoliko kaznu ne plati, ona će biti zamijenjena zatvorskom kaznom u dužini od 20 dana.

Osuđen je za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti jer je, prema optužnici, u ugostiteljskom objektu u Šipovu, prilikom praćenja televizijskog prenosa protestnom skupa na kojem je Borenović držao govor, uputio prijetnje: "Da sam znao da ćeš to govoriti da dođem da te ustrijelim" i "Sto puta bolje ubiti Borenovića, nego Izetbegovića Bakira".

Od prisutnih je tražio da snimaju iznošenje prijetnji i snimke javno objave, a nakon što je snimak 9. oktobra 2022. godine objavljen na YouTubeu i Twitteru, počeo se masovni širiti internetom i pregledao ga je veći broj osoba.

To je, prema presudi, kod oštećenog stvorilo strah za sopstveni život i sigurnost.

Grahovac je ranije na glavnom pretresu priznao krivicu te se izvinio i pokajao, a Borenović je pred sudom izjavio da mu oprašta stoga mu je ublažena kazna.

"Cilj mi nije bio da krivično odgovara ili materijalna korist, iako su njegove riječi bile vrlo teške, a pozivi za likvidaciju bili usmjereni direktno protiv mene. Cilj mi je da pokažem da politički motivisana mržnja ne treba proći nekažnjeno. U ovom slučaju nije došlo do izvršenja poziva, ali ako pustimo da bilo ko, zbog političkih uvjerenja ili nečijeg naloga, poziva na ubistvo drugog, ne možemo garantovati da neko ostrašćen to neće i pokušati", rekao je Borenović nakon presude.