GP Bijača
151

Zabranjen uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske zbog nedozvoljenih pesticida

M. G.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Federalna sanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu i mjestu carinjenja Bijača je 23. novembra, zbog prisustva pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), zabranila uvoz pošiljke dvije tone mandarina porijeklom iz Hrvatske.

Upotreba navedenog pesticida zabranjena je u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Evropske unije.

"Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na GP/MC Bijača, uzeti su uzorci čijom je laboratorijskom analizom utvrđena nedozvoljena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), što je u suprotnosti s Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla te članom 8. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe", navedeno je iz FUZIP-a.

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, uvoz kontrolisane pošiljke ukupne težine dvije tone je zabranjen, te je naređeno njeno uništavanje na propisan način.

"Sektor granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove nastavlja pojačane nadzore nad uvozom mandarina u BiH putem graničnih prijelaza na području FBiH, u skladu s preporukom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine od 9. novembra 2023. godine", zaključuje se u saopćenju.