Potvrđeno za Klix.ba
146

Vijeće ministara odobrilo dolazak 30 Palestinaca, srodnika bh. državljana

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nakon što je sinoć ministar Staša Košarac blokirao odluku o ulasku Palestinaca, srodnika bh. državljana, u našu zemlju, jutros je održana nova vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara na kojoj je donesena odluka da im se dopusti ulazak, saznaje Klix.ba.
Svi ministri su bili "za" i sada je preostalo da se organizuje put iz Dohe za Sarajevo. U avionu bi se trebalo naći 20 državljana BiH i 30 Palestinaca, srodnika bh. državljana.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je ranije naveo da je od Ministarstva vanjskih poslova BiH tražio da dostavi traženu infomaciju o tačnom broju ljudi koji iz Pojasa Gaze treba da dođu u BiH i da je riječ o 30 osoba.

Nešić je ranije rekao da u BiH mogu ući samo njeni državljani i njihovi bliski srodnici, pojasnivši da je riječ o roditeljima, djeci i bračnim drugovima koji imaju državljanstvo BiH.

Podsjetimo, u subotu su protiv donošenja ove odluke bili ministri iz entiteta Republika Srpska te zbog nepostojanja kvoruma odluka nije usvojena tako da dolazak iz Gaze u BiH nije dozvoljen za 30 srodnika bh. državljana.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac bio je izričito protiv toga da se dozvoli ulazak u državu osobama koje nemaju bh. državljanstvo. Nakon toga su i Nenad Nešić i Srđan Amidžić odlučili ne glasati kako bi bili jedinstveni.

Državljani Bosne i Hercegovine koji su uspjeli preći granični prijelaz Rafah se nalaze u glavnom egipatskom gradu, Kairu.

Ranije je saopćeno kako je za državljane BiH i njihove srodnike, koji su uspješno evakuirani iz Pojasa Gaze, Država Katar osigurala avion i snosit će troškove njihovog boravka u Egiptu i prijevoza u Bosnu i Hercegovinu.