Daju im novac i oružje
85

Zapovjednici Irana i Hezbolaha pomažu Hutima sa napadima na Crvenom moru

I. M.
Foto: X.com
Foto: X.com
Zapovjednici iranskog Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) i libanske grupe Hezbolah nalaze se na terenu u Jemenu i pomažu u usmjeravanju i nadgledanju napada Huta na brodove na Crvenom moru, rekli su Reutersu četiri regionalna i dva iranska izvora.

Iran, koji je naoružao, obučavao i finansirao Hute, pojačao je svoje isporuke oružja miliciji nakon rata u Gazi. Teheran je obezbijedio napredne bespilotne letjelice, protubrodske krstareće rakete, precizne balističke rakete i rakete srednjeg dometa Hutima, koji su u novembru počeli gađati komercijalne brodove u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi, rekli su izvori.

Zapovjednici i savjetnici IRGC-a također pružaju obuke, podatke i obavještajnu podršku kako bi utvrdili koji su od desetina brodova koji svakodnevno putuju kroz Crveno more idu prema Izraelu i predstavljaju mete Huta, rekli su svi izvori. ​ Iz Washingtona su prošlog mjeseca rekli da je Iran bio uključen u planiranje operacija napada na brodove u Crvenom moru i da su njegove obavještajne informacije bile ključne za Hute, piše Reuters.

Na svojim konferencijama za medije glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani više puta je negirao da je Teheran umiješan u napade Huta na brodove u Crvenom moru.