Moćno oružje
28

Vojni dron Bayraktar postao najviše korištena domaća letjelica u historiji Turske

V. K.
Bayraktar TB2 pokazao moć na ratištima širom svijeta (Foto:Twitter)
Bayraktar TB2 pokazao moć na ratištima širom svijeta (Foto:Twitter)
Turska bespilotna naoružana letjelica Bayraktar TB2 ispunila je više od 300.000 sati leta te je tako postala prva domaća letjelica koja je postigla tako dugo vrijeme leta u historiji turskog zrakoplovstva.

Ovu informaciju su na zvaničnom Twitter profilu potvrdili iz kompanije Baykar, koja se bavi razvojem dronova koji su u posljednje vrijeme neizostavan dio ratišta širom svijeta.

Baykarov glavni tehnološki direktor Selcuk Bayraktar podijelio je ovu objavu na zvaničnom Twitter profilu te je naveo u kojim misijama je do sada ova letjelica učestvovala, kao i u kojima će učestovati u narednom periodu.

[TWITTER]1363757272384552961[/TWITTER]

Kako se navodi, letjelice Bayraktar TB2 koristit će se u Siriji u borbi protiv pripadnika tzv. Islamske države i PKK pokreta, u Iraku, kao i na području istočnog Mediterana.

Ismail Demir, šef Predsjedništva odbrambene industrije, također je izrazio zadovoljstvo rezultatima turske vojne industrije.

"Naš Bayraktar je iza sebe ostavio 300.000 sati leta. Svi smo ponosni", napisao je Demir.

Bayraktar TB2 je prvobitno postao dio turskih vojnih snaga 2014. godine, da bi nakon toga u dron integrisali i oružje. Dron je prepoznatljiv i po tome što se 93 posto njegovih dijelova proizvodi upravo u Turskoj.

Trenutno je dio opreme četiri zemlje i to Turske, Ukrajine, Katara i Azerbejdžana, koji je naročito ove dronove koristio u periodu rata u Nagorno-Karabahu.

Turska je tokom 2020. godine zabilježila i veliki izvoz dronova ove vrste. Prema zvaničnim podacima, tokom 2020. godine Turska je ostvarila izvoz dronova u iznosu od 360 miliona dolara.

Osim u ratnim uslovima, dron Bayraktar TB2 učestvovao je i u brojnim humanitarnim misijama širom Turske. Nakon razornog potresa u istočnom dijelu Turske u januaru 2020. godine dronovi su na mjesto nesreće stigli za samo 25 minuta.

Njihova uloga na tom području odnosila se na traženje nestalih osoba ispod ruševina snimanjem iz zraka, što je znatno olakšalo posao vojsci i pripadnicima civilne zaštite, koji su u tom trenutku također učestvovali u spašavanju stanovništva.

Pored toga, turske vojne snage koristile su ga i u zaštiti šumskih područja u Turskoj pa je tako Bayraktar TB2 nadgledao više od 3,5 miliona hektara šume, što je bila prevencija turskih vlasti u zaštiti od požara.