Zabrinjavajuće
503

Više od 200.000 djece ušlo u brak u SAD-u proteklih godina, vjenčali i 10-godišnjakinje

Klix.ba
Ilustracija (Foto: Youtube)
Ilustracija (Foto: Youtube)
Više od 200.000 dječaka i djevojčica vjenčali su se u Americi proteklih 15 godina. Među njima je bilo i djece od deset godina koji su ilegalno ušli u brak, zabrinjavajući su podaci koje prenosi Independent.

U većem dijelu Amerike nije dozvoljeno sklopiti brak prije 18. godine, ali svaka savezna država ima neke svoje izuzetke ukoliko roditelji daju saglasnosti za brak ili ako dođe do trudnoće. U tim slučajima, maloljetnicima je pod određenim uslovima dozvoljeno ući u brak prije 18. godine.

Guverner New Jerseya Chris Christie u maju je odbio potpisati zakon kojim bi njegova država postala prva koja je, bez izuzetaka, zabranila brak maloljetnicima. Christie je rekao kako bi se takav zakon sukobio s religijskim običajima.

Prema podacima grupe Unchained At Last, koja želi zabraniti sklapanje braka s djecom, najmanje 207 hiljada maloljetnika vjenčalo se u Americi između 2000. i 2015. godine. Brak su sklopile čak i dvije 10-godišnjakinje sa momcima od oko 30 godina te jedan 11-godišnji dječak sa djevojkom od 27 godina. Ovaj broj vjerovatno je daleko veći s obzirom da je deset država odbilo dati podatke o brakovima maloljetnika.

Fraidy Reiss, osnivačica grupe Unchained At Last, kazala je kako se "doslovno tresla" kad je počela prikupljati podatke.

"Potresa me činjenica da ima i one djece koja su vjenčana sa 13 ili manje godina, a najviše je djevojčica koje su se udale za muškarce starije i po više od 30 godina", rekla je Reiss.

Najviše je vjenčanih maloljetnika u New Jerseyu gdje je skoro 3.500 djece ušlo u brak između 1995. i 2012. godine.

Podaci govore kako je od ukupnog broja vjenčane djece više od 80 posto djevojčica sa 15, 16 godina.

Djeci od 12 godina dozvoljeno je sklopiti brak u Louisiani, dok je 11 saveznih država dozvolilo udaju 13-godišnjakinjama.

"Djevojčice iz gradova, srednje ili visoke klase, uglavnom se ne udaju mlade. Ovaj problem najviše je zastupljen u ruralnim i siromašnim sredinama", istakla je Jeanne Smoot, advokatica u nevladinoj organizaciji Tahirih Justice Center.

Podsjećanja radi, New York je prošlog mjeseca zabranio sklapanje braka mlađima od 17. godina. Prije toga, dječaci i djevojčice mogli su se sa 14 godina vjenčati uz saglasnost roditelja.