Novi soj omikrona
689

Virolozi zabrinuti zbog Kentaura, nove podvarijante koronavirusa

S. Š. U.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Omikron varijanta BA.2.75 nazvana "Kentaur" je otkrivena u Indiji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Australiji, Njemačkoj i Kanadi. Virolozi su sada zabrinuti zbog pojave novog soja omikron varijante koronavirusa koja se brzo širi.

Varijanta omikrona BA.2.75. nazvana "Kentaur" prvo je detektirana u Indiji u maju ove godine nakon čega se broj slučajeva zaraze tim sojem polako povećavao, a sada se čini kako se širi brže od prethodnog soja.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) označio je novi soj kao "varijantu pod nadzorom" 7. jula, što znači da postoje neke naznake da bi se mogao brže prenositi ili biti povezan sa težim oblicima bolesti.

Pored očigledno brzog rasta broja zaraženih, virolozi su zabrinuti zbog broja dodatnih mutacija koje BA.2.75 sadrži u odnosu na raniji soj BA.2 iz kojeg je vjerovatno evoluirao.

"To bi moglo značiti je imao priliku da razvije prednost u odnosu na već uspješnu varijantu virusa", rekao je dr. Stephen Griffin, virolog sa Univerziteta u Leedsu.

Evropske agencije za zdravstvo i medicinu objavile su preporuke za tzv. drugu booster dozu, odnosno četvrtu vakcinu protiv koronavirusa, sa naglaskom na osjetljive grupe i osobe starije od 60 godina.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj slučajeva koronavirusa u većem dijelu Evrope naglo raste od kraja maja.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 619 uzoraka, od čega je 80 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Unsko-Sanskom.

Testiranjem u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. Lukа u Dоbојu na 177 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, koronavirus pоtvrđеn је kоd 79 оsоbа.

U našem susjedstvu, Srbiji i Hrvatskoj, također se bilježi porast oboljelih od korone.