Novi status
5

Vaseljenski patrijarh Istanbula u Litvaniji razgovarao o odvajanju pravoslavaca od utjecaja Moskve

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Vaseljenski pravoslavni patrijarh Istanbula Bartolomej posjetio je Vilnius radi razgovora s premijerkom Litvanije. Bartolomej je rekao da će raditi s litvanskim vlastima na osnivanju nove podružnice u Litvaniji kako bi se osiguralo da vjernici više nisu pod isključivim nadzorom Moskve.

Godine 2019. patrijarh Bartolomej je razbjesnio Moskvu priznavši novoosnovanu Pravoslavnu crkvu Ukrajine kao službeni ogranak u Ukrajini. Prethodno je Ukrajinska crkva potpadala pod vlast Moskovske patrijaršije.

"Danas se pred nama otvara nova perspektiva zajedno s mogućnošću zajedničkog rada na uspostavi ogranka Patrijaršije u Litvaniji", rekao je Bartolomej novinarima u Vilniusu nakon sastanka s premijerkom Ingridom Simonyte.

Ruska pravoslavna crkva nije imala trenutnih komentara.

Simonyte je rekla da se neki od pravoslavnih vjernika u njenoj zemlji, uključujući ukrajinske i bjeloruske izbjeglice, protive trenutnom statusu tamošnje Crkve kao jedinice Ruske pravoslavne crkve.

“Prirodno je i ljudski da, budući da je Rusija započela svoju agresiju punog opsega u Ukrajini uz otvorenu i aktivnu podršku moskovskog patrijarha Kirila, neki litvanski pravoslavci više ne mogu mirne savjesti ostati dio Moskovske patrijaršije”, rekla je Simonyte.

Moskovski patrijarh Kirill je nepokolebljivi pristaša onoga što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Davno prije sukoba, dvije su patrijaršije pokušale pomiriti svoje razlike na sastanku u Istanbulu. Ipak, razgovori nisu uspjeli polučiti rezultate za Moskvu jer je Istanbulska patrijaršija priznala Ukrajinsku crkvu.

Vaseljenski grčki patrijarhat smatra se "prvim među jednakima" u pravoslavnom svijetu, ali Ruska crkva ima najveći broj pravoslavnih vjernika, oko 100 miliona od 260 miliona u svijetu.

Pravoslavlje u Litvaniji datira iz 13. stoljeća, rekao je Bartolomej, kada je padalo pod konačan nadzor Konstantinopola (današnji Istanbul), tadašnjeg glavnog grada Bizantskog Carstva.

Od 2021. bilo je oko 100 000 pravoslavnih vjernika u uglavnom rimokatoličkoj Litvi, s ukupno 2,7 miliona stanovnika.

Patrijaršija, u svom samozvanom ekumenskom statusu, ima sjedište u Istanbulu još od vremena Bizantskog Carstva, koje je propalo nakon osmanskog osvajanja Carigrada. Ima direktnu ovlast postavljati i otpuštati prelate u crkvama u nekoliko zemalja, od Novog Zelanda do Paname. Patrijaršija ima malu zajednicu u Istanbulu, ali mnogi njeni sljedbenici žive u inozemstvu, uglavnom u SAD-u.