Ekstremno opasan
35

Uragan Lidia zahvatio Meksiko, vjetar puhao brzinom do 220 km/h

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ekstremno opasni uragan Lidia zahvatio je pacifičku obalu Meksika kao oluja četvrte kategorije te je donio vjetrove koji su puhali brzinom do 220 km/h, a u međuvremenu je oslabio na nivo druge kategorije, javlja BBC.

Vlasti u državi Nayarit su saopćile da je muškarac poginuo nakon što je drvo palo na kombi kojim je upravljao. Uragan Lidia se spustio na mali grad Las Penitas na obali nešto prije 18:00 sati po lokalnom vremenu i to kao oluja četvrte kategorije. Oko 21:00 sati su puhali vjetrovi brzinom do 165 km/h, a uragan se kretao brzinom od 28 km/h u smjeru istok-sjeveroistok. Međutim, kako se približava podignutom terenu, trebao bi brzo slabiti.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador saopćio da je na teren izašlo više od 6.000 članova oružanih snaga kako bi pomogli stanovništvu.

Dijelovi meksičke pacifičke obale već su značajno poplavljeni zbog tropske oluje Max u kojoj su poginule dvije osobe.

Uragani pogađaju Meksiko svake godine kako na pacifičkoj, tako i na atlantskoj obali. Sezona uragana traje od maja do novembra, a većina oluja se formira između jula i oktobra. Utjecaj klimatskih promjena na učestalost oluja još uvijek nije poznat, no naučnici kažu da povećanje površinskih temperatura mora zagrijavaju zrak iznad i "hrani" energijom uragane, ciklone i tajfune.

Planeta sve već zagrijala za 1,1 stepen od početka industrijske ere, a temperature će rasti ukoliko vlade širom svijeta ne smanje emisije.