Zabrinjavajući podaci
117

UNICEF: Skoro sva djeca u Gazi pate od psihičkih problema, imaju napad panike kad čuju bombe

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najmanje 17.000 djece u Gazi je bez pratnje ili odvojeno od roditelja, prema Dječijem fondu Ujedinjenih naroda (UNICEF) - što je oko 1 posto od ukupno 1,7 miliona ljudi koji su raseljeni u Gazi.

Šef za komunikacije UNICEF Palestina Jonathan Crickx rekao je u petak u Genevi da je taj broj samo procjena, jer je u Gazi teško prikupiti informacije zbog pogoršanja sigurnosnih i humanitarnih uslova.

Djeca pate od problema s mentalnim zdravljem, pokazuju visok nivo anksioznosti, emocionalnih izljeva ili panike kada čuju bombe, gubitak apetita i nemogućnost spavanja, rekao je Crickx nakon povratka iz Gaze, gdje je razgovarao s nekim od ove djece.

UNICEF procjenjuje da skoro sva djeca u Gazi, više od milion njih, sada trebaju mentalno zdravlje i psihološku podršku.

Opisao je jednu djevojčicu koju je upoznao, 11-godišnju Razan, koja je izgubila skoro sve članove porodice, uključujući roditelje, brata i dvije sestre, kada je bombardovan dom njenog strica u kojem su se sklonili. Razina noga je povrijeđena, morala je biti amputirana i sada je inficirana, rekao je Crickx.

"Svaki put kada se prisjeti događaja, ona pada u suze i iscrpljuje se. Razanina situacija je također posebno uznemirujuća jer je njena mobilnost ozbiljno ograničena, a specijalizovane usluge podrške i rehabilitacije nisu dostupne", rekao je.

UNICEF je rekao da strahuje da je situacija za djecu u sjevernoj i centralnoj Gazi mnogo gora.

"Nijedno dijete, bez obzira na vjeru, nacionalnost, jezik, rasu, nijedno dijete nikada ne smije biti izloženo nivou nasilja koji je viđen od 7. oktobra, ili nivou nasilja kojem smo svjedoci od tada", rekao je Crickx.